Májusban 6,7 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Májusban a bruttó átlagkeresetek 6,7 százalékkal, az első öt hónapban 3,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.
2011. július 19. 09:22

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a prémium, jutalom és egyéb külön juttatások nélkül számított bruttó átlagkereset az áprilisi 5,1 százalékos emelkedés után 5,7 százalékkal volt magasabb májusban, mint egy évvel korábban.

Májusban a nettó a keresetek 7,5 százalékkal, az első öt hónapban 5,1 százalékkal haladták meg a 2010. azonos időszakit.

Az év első öt hónapjában a rendszeres keresetek átlagosan 4,8 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 3,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A költségvetési intézményeknél dolgozók közfoglalkoztatottak nélkül számított alapilletménye az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 1,8 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók január-májusi átlagos bruttó keresete 211.300 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 216.600, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 200.900 forint. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az átlagkeresetek a versenyszférában 5,5 százalékkal nőttek, a költségvetés területén - a 2010. évi eseti keresetkiegészítés januári és márciusi kifizetése miatt - 2,4 százalékkal csökkentek 2010 azonos időszakához képest.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (488.100 forint), ezt az információ és kommunikáció (396.800 forint), valamint az energiaipar követte (370.500 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (124.600 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (145.300 forint) ágakban dolgozók kerestek.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak részére 2011-ben havonta az adó- és járulékváltozások ellentételezésére a keresetbe nem tartozó kompenzációt fizetnek. Január-májusban a teljes munkaidősök mintegy 43 százaléka átlagosan 5.300 forint juttatást kapott ezen a címen, amely a szféra bruttó keresetének csökkenését 1,1 százalékponttal mérsékelte.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos (családi kedvezmény nélkül számított) nettó kereset 140.400 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 98.600, a szellemi foglalkozásúaké 182.800) forint volt, átlagosan 5,1 százalékkal magasabb az előző évinél.

A 224.300 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 3,4 százalékkal haladta meg az előző év január-májusit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,8 százalék volt.

A legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél alkalmazásban állók létszáma 2011. január-májusban átlagosan 2 millió 667 ezer fő volt.

Az öt, vagy ennél több főt foglalkoztató vállalkozásoknál 2011. január-májusban 1 millió 838 ezren dolgoztak, 43 ezer fővel, 2,4 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A költségvetési szférában dolgozók 727 ezer fős létszáma, 36 ezer fővel, 4,7 százalékkal lett kevesebb, ami az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatásának tulajdonítható.

A közfoglalkoztatás keretében munkát végzők év kezdeti 13 ezer fős létszáma májusra 74 ezerre nőtt. Így az első öt hónap alatt átlagosan közel 46 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak létszáma, 73 százalékuk részmunkaidős. Májusban a teljes munkaidőben közfoglalkoztatottak száma 18 ezerre csökkent az egy évvel korábbi 81 ezerről míg a nem teljes munkaidőben közfoglalkoztatottak száma 23 ezerről 56 ezerre ugrott.

A közfoglalkoztatás nélküli 681 ezer fős létszám csaknem megegyezik a 2010. január-május havi adattal.

A nemzetgazdaság megfigyelt szervezeteinek körében a foglalkoztatottak 2 millió 667 ezres létszáma gyakorlatilag ugyanannyi volt, mint 2010. január-májusban.
 

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon
  Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
 • Magyar égtájak
  A párizsi béketárgyalások idején hazánk területének döntő része idegen katonai megszállás alá került – még az ország fővárosa, Budapest is.
 • Jól vizsgázott a korlátozott bevásárlónap
  A vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
MTI Hírfelhasználó