Katonai bűncselekménnyel gyanúsíthatják Gergényi Pétert
A 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnöke, Gulyás Gergely a túlkapások miatt tett feljelentést. Gergényit a Debrecenben hallgatták ki..
2011. július 14. 09:42

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánynak öt évvel a 2006-os véres tömegoszlatások után a katonai ügyészek kérdéseire kellett válaszolna. Gergényi ügye nem államtitok, de a katonai ügyészségen a nyomozás érdekeire hivatkozva mégsem árultak el részleteket.

Kiss Attila, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője azt mondta, nem kommentálja a Gergényi Péter gyanúsítotti kihallgatásával kapcsolatos hírt. Az ügyészség helyettes vezetője kijelentette: „a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatos bűnügyekben nyomozás jelenleg is folyamatban van a Debreceni Katonai Ügyészségen, a vizsgálat tehát tart”.

A 2006-os brutális rendőri intézkedéseket korábban következetesen szakszerűnek minősítő volt főkapitányt a hírTV hiába kereste munkahelyén. Gergényi meggyanúsításáról védője is hallgat. Gulyás Gábor azt mondta: „volt egy meghallgatás, a meghallgatás ellen panasszal éltünk, mert az törvénysértő és megalapozatlan”. A nyomozást a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság feljelentése alapján rendelték el.

Gulyás Gergely, a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke a hírTV-nek kifejtette: „a rendőrségi törvény kötelezően előírja, hogy minden rendőrnek az intézkedése során azonosíthatónak kell lennie”. Kiemelte: „itt az elöljárói intézkedés elmulasztása az, ami felmerülhet, ez katonai bűncselekmény, a rendőrökre katonai bűncselekmények az irányadóak, vélhetően ebben hallgathatták meg gyanúsítottként Gergényi Pétert”. Hozzáfűzte: „az egyértelmű, hogy az azonosító számok megléte esetén nem lett volna elképzelhető, hogy rendőrök – egymás tevékenységéről egyébként nem tudva – különböző helyen tömegesen, ilyen példátlan brutalitással lépjenek fel ártatlan polgárokkal szemben is”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az akkori országos rendőrfőkapitány felelősségét vizsgálja-e az ügyészség. Pedig a tévéostromot követő utcai tüntetések után Bene László adta ki azt az utasítást, amely felmentette a gyakorlóruhába öltöztetett rendőröket az azonosító szám kötelező viselése alól. Bene a parancsnokok döntésére bízta, hogy az egység viseli-e a szolgálati azonosító jelvényt vagy sem. Gulyás Gergely ennek kapcsán azt mondta: „egy dolgot egyértelműen rögzíteni lehet, hogy rendőrségi belső utasítás a kétharmados törvény, rendőrségi törvény kötelező szabályát – ami a rendőri azonosíthatóságra vonatkozik – nem írhatja felül”. Az ügyészség utólag megállapította, hogy az utasítás törvénysértő volt. A 2006. október 23-án rendőrök tömegéről hiányzott az azonosító szám, így a túlkapások elkövetőinek többsége máig ismeretlen.
 

hír TV
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
MTI Hírfelhasználó