Morvai kiválása szétzúzná a Jobbikot
A Nézőpont Intézet szerint csak idő kérdése, mikor kezd el szakadni a szélsőjobboldali párt, míg a Political Capital elemzője a párt heterogenitásával magyarázza a konfliktusokat.
2011. július 11. 17:40

A Jobbik szakadásához is vezethet a Morvai Krisztina és a párt vezetése között kialakult konfliktus, ez pedig a magyar belpolitikára is hatással lehet - véli a Nézőpont Intézet igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett, a Jobbik első nagy áttörése, nevezetesen a 2009-es európai parlamenti választás nem Vona Gábor, hanem Morvai Krisztina érdeme volt, ezért egy esetleges szakítás megoszthatja a Jobbik szavazótáborát.

A Nézőpont igazgatója szerint egyébként a választások óta eltelt események is a szakadás irányába mutatnak: említette, hogy a párt sem az országgyűlési, sem az önkormányzati választásokon nem tudta hozni a megígért teljesítményt, és mivel nincs zsarolási pozícióban a Fidesszel szemben, ez szükségszerűen marginalizálja a pártot. Az el nem ért választási eredményre vonatkozó ígéretek pedig Vona Gábor pozícióját gyengítették – tette hozzá a Nézőpont igazgatója, aki szerint így a Morvaival való konfliktus is várható volt, a szakadás pedig csak idő kérdése.

A Political Capital elemzője szerint sincs kizárva a szakadás, hiszen egy ilyen heterogén pártban a konfliktusok sem zárhatók ki, tavaly ráadásul az önkormányzati választások utáni elégedetlenség a mostaninál is élesebb konfliktust eredményezett, amely végül Pősze Lajos kizárásában csúcsosodott ki. 2011-re aztán valamelyest konszolidálódott a párt helyzete – tette hozzá -, a radikálisok és a mérsékeltek között megegyezés jött létre és próbálják magukat tartani az általuk meghatározott politikai stratégiához. Juhász Attila szerint, ha Morvai személyére egyszerűsítjük le a kérdését, a szakadás veszélye azon múlik, hogy mekkora szeletet tud esetlegesen kihasítani a pártból.

A Nézőpont igazgatója szerint a Jobbik az országgyűlési választásokon elért eredményét elsősorban az akkori kormányellenes hangulatnak köszönheti, ám úgy véli, ma már ez a protest hangulat nem támogatja a Jobbikot. Egyébként nem csak a belpolitikai helyzet, hanem maga a Jobbik is átalakult, parlamentbe kerülése óta ugyanis a párt retorikájában egy igen éles fordulat következett be.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője szerint ugyanakkor a Jobbik eredményéhez a szociális válság és az etnikai ellentétek is nagyban hozzájárultak, ez utóbbit illetően pedig szerinte a következő időszakban sem várható enyhülés, így a Jobbiknak továbbra is megvan a lehetősége, hogy politikailag építkezzen.

atv.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó