Morvai Jobbik-ellenes pártba lépett be
A jobboldali Európai Szövetség a Szabadságért számára nemkívánatos a magyar szélsőjobboldali párt.
2011. július 6. 08:16

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz Christian Strache nem kíván együttműködni a szélsőjobboldali magyar Jobbikkal, ezért nagyra értékeli, hogy Morvai Krisztina, aki belépett az FPÖ által alapított jobboldali Európai Szövetség a Szabadságért (EAF) pártba, nem tagja a Jobbiknak.

Bár Morvai a 2009-es EU választások során a Jobbik listavezetője volt, függetlenként foglal helyet az Európai Parlamentben. Ez tette lehetővé belépését a Szövetségbe, mivel a "szélsőséges" Jobbikkal az FPÖ „nem akar kapcsolatba lépni”. A Jobbiktól való függetlenséget Morvai egyik megkérdezett stábtagja is megerősítette - írja a Tiroler Tageszeitung.

Az EAF-ben – amelyet tavaly ősszel alapítottak és időközben már az EU-ban is pártként ismerik el – az FPÖ együtt munkálkodik a szélsőjobboldali belgák képviselőjével és a korábbi litván elnök, Rolandas Paksas „Rend és fegyelem” pártjával. Strache az olasz Lega Nord-dal és a francia Front National-lal is együttműködést akar kiépíteni, a Jobbik azonban nem illik a képbe.

Strache az EAF-ban látja azt a lehetőséget, amellyel az országhatárokon kívül is érvényesíteni tudja az osztrák érdekeket. Így az EAF a hétvégén úgy döntött, hogy európai népszavazás kiírását kezdeményezik Törökország EU-tagságával szemben. E mellett erősen kritizálják a Görögországnak nyújtott EU-s mentőcsomagot, ami csak a bankoknak és a spekulánsoknak segít, Strache szerint inkább ki kellene zárni az országot az eurozónából.

Az atv.hu az ügyben kereste Dúró Dórát, ám a Jobbik szóvivőjét nem sikerült elérnünk.

 

atv.hu/Tiroler Tageszeitung
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Tüntetés lesz a DK-s rasszista szavai miatt
  Demonstrációt szervez holnap délutánra Erzsébetváros polgármesteri hivatala elé a helyi Fidesz és a Fidelitas, miután a kerület polgármestere, Niedermüller Péter rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat. Bajkai István, az esemény fő szervezője, a körzet fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: a DK-s politikus felfedte valódi énjét.
 • Vár állott, most kőhalom
  Ez a történet nem a Fideszről szól. Nagyon nem. Ez a történet bizony az Európai Néppártról (EPP) szól: süllyedéséről, bele a nagy liberális semmi kapaszkodást nem engedő mocsarába.
 • Bulla Károlytól búcsúzunk
  A kispesti Újtemetőben helyezik örök nyugalomra az újságírót.
MTI Hírfelhasználó