Morvai Jobbik-ellenes pártba lépett be
A jobboldali Európai Szövetség a Szabadságért számára nemkívánatos a magyar szélsőjobboldali párt.
2011. július 6. 08:16

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz Christian Strache nem kíván együttműködni a szélsőjobboldali magyar Jobbikkal, ezért nagyra értékeli, hogy Morvai Krisztina, aki belépett az FPÖ által alapított jobboldali Európai Szövetség a Szabadságért (EAF) pártba, nem tagja a Jobbiknak.

Bár Morvai a 2009-es EU választások során a Jobbik listavezetője volt, függetlenként foglal helyet az Európai Parlamentben. Ez tette lehetővé belépését a Szövetségbe, mivel a "szélsőséges" Jobbikkal az FPÖ „nem akar kapcsolatba lépni”. A Jobbiktól való függetlenséget Morvai egyik megkérdezett stábtagja is megerősítette - írja a Tiroler Tageszeitung.

Az EAF-ben – amelyet tavaly ősszel alapítottak és időközben már az EU-ban is pártként ismerik el – az FPÖ együtt munkálkodik a szélsőjobboldali belgák képviselőjével és a korábbi litván elnök, Rolandas Paksas „Rend és fegyelem” pártjával. Strache az olasz Lega Nord-dal és a francia Front National-lal is együttműködést akar kiépíteni, a Jobbik azonban nem illik a képbe.

Strache az EAF-ban látja azt a lehetőséget, amellyel az országhatárokon kívül is érvényesíteni tudja az osztrák érdekeket. Így az EAF a hétvégén úgy döntött, hogy európai népszavazás kiírását kezdeményezik Törökország EU-tagságával szemben. E mellett erősen kritizálják a Görögországnak nyújtott EU-s mentőcsomagot, ami csak a bankoknak és a spekulánsoknak segít, Strache szerint inkább ki kellene zárni az országot az eurozónából.

Az atv.hu az ügyben kereste Dúró Dórát, ám a Jobbik szóvivőjét nem sikerült elérnünk.

 

atv.hu/Tiroler Tageszeitung
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó