Minden eddiginél alacsonyabb lesz a diákhitel kamata
Minden eddiginél alacsonyabb lesz a diákhitel kamata júliustól. Lehetnek olyanok, akiknél így a törlesztés futamideje is csökken. A felvehető összegek most nem változnak.
2011. június 28. 17:50

Tízéves fennállása óta most lesz a legalacsonyabb kamata a diákhitelnek. Július elsejétől nyolc százalékra csökken, és ez a szint év végéig biztosan marad. A mostani csökkentést a Diákhitel Központ a következetes finanszírozási politikával magyarázza, hiszen a kölcsön nem függ a svájci frank árfolyamától, ugyanakkor nem is az adófizetők pénzéből gazdálkodik a Diákhitel Központ, hanem állami kezességvállalás mellett a pénz- és tőkepiacról szerzi forrásait.

Jelenetős összeget ad a diákhitelre az Európai Beruházási Bank is. A nemrég megkötött újabb szerződés maximum 38 milliárd forintot biztosít 2013-ig kedvező feltételekkel. A diákhitel finanszírozása tehát hosszú távon biztosított. A július elsejétől életbe lépő kamatcsökkentéssel pedig a kölcsön visszafizetésének ideje is rövidebb lehet. Ez azonban egyénre szabott - mondta a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója, Imre Zita.

„A diákhitel speciális konstrukció, tehát nincs előre meghatározva futamidő. Ha valakinek magasabb a jövedelme, akkor rövidebb idő alatt, ha alacsonyabb, akkor hosszabb idő alatt tudja befejezni a hitel törlesztését. Tíz év alatt a rendszerből 70-80 ezer diák már vissza is fizette a törlesztését.”

A diákhitel felvehető összegei nem változnak. A költségtérítéses diákok maximum havi ötven, államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek.

Magyar Rádió nyomán
MTI Hírfelhasználó