Közbeszerzési mutyiktól tart az MSZP
A párt szerint a kormány közbeszerzési törvényjavaslata a korrupciónak és a barátok helyzetbe hozásának enged teret.
2011. június 21. 13:53

Göndör István frakcióvezető-helyettes élesen bírálta, hogy a javaslat egyedi eljárási rend kialakítását teszi lehetővé az ajánlatkérők számára, ami szerinte a klientúra-építésre nyit lehetőséget. Kifogásolta azt is, hogy az ajánlatkérő menet közben módosíthatna a szerződésen, arról azonban nem szól a javaslat, mikor kizárt ez.

A költségvetési források hatékony elköltésének akadályát látja abban a szocialista honatya, hogy az eljárás közben kiderül, mennyi pénze van az ajánlatkérőnek egy adott projekt megvalósítására. Így az ajánlattevők a második körben már tudhatják, milyen kondíciókkal rendelkezik az ajánlatkérő, ennek megfelelően pedig módosíthatják ajánlatukat.

Göndör István azt is furcsállta, hogy bizonyos esetekben akár a nem nyertes ajánlattevőket is felkérhetnék arra, hogy tegyék közzé áraikat, illetve az azokra vonatkozó számításokat

Szerinte nem világos az összeférhetetlenség sem és annak szabályozása, kik zárhatók ki a közbeszerzésből.

A szocialista képviselő úgy látja: azzal, hogy eltűnik a szövegből az erőforrást nyújtó szervezet fogalomköre, újra megjelenhetnek, akik "csak egy aktatáskával rendelkeznek".

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó