A Fidesz alelnökének kemény üzenete
Svájci frankban vagy euróban is engedélyezné a reorganizációs hitelek felvételét Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a csődbe ment önkormányzatoknak. A fideszes politikus szerint az új önkormányzati törvény megalkotásáig szükség van a régi szabályok felfrissítésére, hogy az átmeneti időre kezelni lehessen a súlyos gondokkal küszködő önkormányzatok helyzetét.
2011. június 14. 09:12

Devizában is vehessenek fel hitelt a csődeljárás alatt lévő önkormányzatok - ezt javasolja Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Habis László, Eger város vezetője egy törvénymódosítási indítványban.

Arra a felvetésre, hogy az ország egyik legnagyobb gondja a deviza alapú hitelben eladósodott háztartások nehéz helyzete, Kósa Lajos azt mondta, a javasolt reorganizációs hitellel a korábban felvett kölcsönöket lehetne átváltani másikra. Ha a régi hitel devizában volt, akkor a debreceni polgármester szerint logikus, hogy a reorganizációs összeg, a könnyebb elszámolhatóság végett, szintén devizában legyen. A törvényjavaslat azonban úgy szól, hogy ez csak abban az esetben lehetséges, ha a kormány engedélyt ad rá. Kósa Lajos hangsúlyozta, a tervezet kizárólag csak már csődbe ment önkormányzatokra vonatkozik, nem általános megoldásnak szánják. A reorganizációs pénz lehetővé tenné, hogy értelmes megállapodásra lehessen jutni a hitelezőkkel, és ne vigyék el fillérekért az értékesíthető önkormányzati vagyont.

A fideszes politikus elmondta, tudomása szerint nincs olyan kimutatás, amely az önkormányzatok devizaadósságáról tájékoztatna, mert ezeket a hiteleket is forintban tartják számon. Az azonban ismert, hogy az önkormányzati rendszer teljes adósságállománya valamivel több mint ezerháromszáz milliárd forint. Az adatok alapján körülbelül háromszázmilliárd az önkormányzatoknál van tartós letétben, tehát ki van helyezve valamely bankba, illetve állampapírba fektették, így ez az összeg kamatozik. A nettó adósságállomány így ezermilliárdnál kevesebb.

Az önkormányzatok eladósodásának a kötvénykibocsátás adott nagy lendületet, ami főleg 2007 következett be. Ennek oka Kósa Lajos szerint, hogy a kormány folyamatosan elvonta az önkormányzatoktól pénzt, ezzel párhuzamosan a helyi közigazgatásnak egyre több feladatot adott. 2010-ben az állami finanszírozás ugyanolyan szinten volt, mint 2002/2003-ban, miközben az infláció jelentős mértékű volt.

Kósa Lajos szerint a finanszírozási szabályozás abszurditásai is okozták, hogy a kötvénykibocsátás jó megoldásnak tűnt a hiányok fedezésére, mert az önkormányzati általános rendszerben a kötvényekben megtestesült adósságállományt máshogy számolják el, mint a sima folyószámlahitelt, illetve a kölcsönöket. A politikus szerint nem az a probléma, hogy az önkormányzatok ilyen fajta értékpapírokat bocsátottak ki, ez csak következmény, a valódi gondot az jelenti, hogy a kormány drámai módon csökkentette a helyi közigazgatás finanszírozását.

2011 végén a négy évre kibocsátott kötvények jelentős része lejár, ami egyes előrejelzések szerint csődsorozathoz vezethet. Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos megjegyezte, az önkormányzati rendszer tehetetlensége óriási: nagyon nagy méretű, nagyon nagy vagyonnal rendelkezik, nem úgy megy csődbe mint egy vállalat, hiszen az intézményeket működtetni kell, emellett vagyonuk jelentős része nem forgalomképes.

A politikus szerint az azonban látszik, hogy valamit tenni kell, mielőtt a rendszer végleg kezelhetetlenné válik. A vonatkozó törvényjavaslat nem átfogó szabályozás, a lényege, hogy amíg a parlament meg nem alkotja az új önkormányzati törvényt, a régi szabályokat kicsit felfrissíti, így lehetővé teszi, hogy az átmeneti időre kezelni lehessen a helyzetet.

Kósa Lajos elmondta, az új jogszabály megalkotásakor kezdeményezni fogja, hogy annál az önkormányzatnál, amelyet csődbe vittek, vagyis adósságkezelési eljárás van ellene, polgármester, alpolgármester, képviselőtestületi tag ne lehessen újraválasztható.

Ők menjenek a közpénz közeléből - mondta a debreceni polgármester. Kósa Lajos hozzátette, nem hiszi, hogy a demokrácia elvével ellentétes lenne, hogy ha egy vezető betlizik, tönkretesz egy önkormányzatot, akkor legyen következménye, ad absurdum az, hogy elveszíti a választhatóságát. A közügyektől is el lehet tiltani valakit - például, ha lopott -, és ez sem sérti a demokráciát - mondta a kormánypárti politikus.

Kossuth Rádió
  • Elítélte a bíróság a Népszava kereszténygyalázását
    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese másodfokon pert nyert a Népszava ellen. A bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.
  • Baloldaliak is támogatják a kormány új intézkedéseit
    A kormányellenesek több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 kutatásából. A 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével értenek egyet a legtöbben a megkérdezettek közül, de a családi adó-visszatérítésnek is 80 százalékos a támogatottsága.
  • Orbán Viktor: Harminc éve szabadon
    A miniszterelnök a magyar függetlenség napja alkalmából elhangzott beszéde.
MTI Hírfelhasználó