Országos sztrájkokkal kényszerítenék a kormányt
Munkabeszüntetésekre számít az MSZOSZ elnöke, ha a kabinet kihagyja a munkavállalókat a minimálbér-tárgyalásokból.
2011. május 31. 15:38

Országos sztrájkok jöhetnek, ha a kormány nem hagyja meg a szakszervezetek jogosultságait a minimálbérről történő egyeztetésekben – mondta a Hírszerzőnek Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Ahogy arról korábban a Napi Gazdaság beszámolt, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvény tervezete szerint, jövőre a kormány maga határozná meg rendeletben a minimálbért és a garantált bérminimumot. Ezzel együtt megszüntetnék az Országos Érdekegyeztető Tanácsot - amelyben a munkaadók, a munkavállalók és a kabinet is rendelkezik képviselettel -, és helyette felállítanák a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács nevű testületet, amely a minimálbér kapcsán csak korlátozott egyeztetési joggal rendelkezne.

Pataki Péter szerint az új rendszer egyértelműen azt szolgálja, hogy a kormánynak ne kelljen tárgyalóasztalhoz ülnie a munkavállalókkal, pedig szerinte az élet már többször bizonyította, hogy szükség van a véleményükre. Ha ez bekövetkezne, akkor jön a nyomásgyakorlás: a szakszervezeti szövetségek összefognak majd, és országos munkabeszüntetést fognak hirdetni, és ebben a helyzetben a törvény kötelezővé teszi a tárgyalásokat, igaz, a munkaadók kimaradnának belőle – mondta Pataki Péter a Hírszerzőnek.

hir24.hu nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó