A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a zuglói választást
Kovács Balázs, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a zuglói önkormányzati egyéni képviselő-választást. Második az LMP, harmadik az MSZP jelöltje.
2011. május 30. 10:43

Legutóbb április 10-én tartottak időközi választást Zugló egy másik választókerületében, akkor is kormánypárti jelölt győzött.

Második helyen az LMP jelöltje, Várnai László végzett 24,4 százalékkal, míg a harmadik a szocialista Imre Gergely lett 21,7 százalékkal.

Negyedik a Jobbik jelöltje, Veres Gábor 5 százalékkal, ötödik a Munkáspárt jelöltje, Hajdu József 1,9 százalékkal, hatodik a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) jelöltje, Kiss Jánosné 1,5 százalékkal, míg a hetedik helyen a Szabad Demokraták Szövetsége - Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZDSZ-SZEMA) Kissné Spira Veronika végzett 0,7 százalékos támogatottsággal.

Ez utóbbi azért meglepetés, mert a korábbi önkormányzati ciklusban Zuglót Weinek Leonárd SZDSZ-es (később független) polgármester vezette.

A választási részvétel 24 százalékos volt, rendkívüli esemény nem történt.

Kovács Balázs eddig is a XIV. kerület "külsős" alpolgármestere volt; mostani győzelmével a képviselő-testületben már szavazatával erősítheti az önkormányzat vezetését.

Az októberi önkormányzati választáson mind a 15 egyéni választókerületben kormánypárti jelölt nyert. Kompenzációs listáról az MSZP három, míg az LMP, a Jobbik és a ZÉK egy-egy mandátumot szerzett. Zuglót Papcsák Ferenc polgármester vezeti, aki az Országgyűlésben is a kormánypárti frakció tagja.

A választást azért kellett kiírni, mert Pusztai Péter kormánypárti képviselőt a helyi társasházi vagyonkezelő cég vezetőjének nevezték ki, és ez összeférhetetlen a képviselő-testületi szereppel.

Az idén eddig öt alkalommal tartottak egyéni önkormányzati képviselő-választást a fővárosban, és mind ötször kormánypárti győzelem született. Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint Budapest egyetlen kerületében sem írtak ki újabb időközi választást.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó