BL-döntő: a Barcelona negyedszer győzött
A Barcelona negyedszer nyerte el a Bajnokok Ligája, illetve a BEK-trófeát, a Wembley Stadionban rendezett döntőben 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet.
2011. május 28. 23:41

Az első pár perc egyértelműen a Manchesteré volt, nyomott a United, többet birtokolta a labdát, de nem jutott el a kapuig. Messit többször is szabályosan szerelték. A 8. percben Rooney lépett ki Van der Sar kirúgásával, de Valdés a kapuból kifutva mentett. Két percre rá a hárítani akaró Piqué hazaadásból csaknem öngólt lőtt, megint Valdés hárított.

A Barcelona a 11. percben jutott el először a MU kapujához, de a szögletből nem lett helyzet. Öt perccel később jött az első Barca-ziccer: Ferdinand hibájából Pedro került helyzetbe, de hat méterről mellé pörgetett. A 18. percben Messi szólózott, a félpályától a 16-osig jutott, passzából nem lett helyzet. Mindkét csapat a játékkal törődött, sportszerű, gyors és jó volt a meccs.

A félidő felére a Barcelona átvette az irányítást, egyértelmű fölénybe került, többet birtokolta labdát, a MU térfelén folyt a játék. A 20. percben Villa fél méterrel lőtt mellé, egy percre rá megint ő veszélyeztetett, Van der Sar nagyot védett a jobb alsóba tartó lövésnél. A következő Barcelona-helyzetnél Vidics szerelt becsúszva, bravúrosan.

A 28. percben Xavi káprázatos passzából Pedro lőtt gólt, az elvetődő Van der Sar mellett a rövid sarokba gurított, Vidics itt egy ütemet késett a szereléssel. A 43. percben a bevetődő Messi maradt le az ötösön Villa begurításáról.

Pár percig a Barcelona játszott, de feléledt, és a 36. percben egyenlített a United: egy bedobás után Rooney kényszerítőzött a leshatáron Giggsszel, a visszakapott labdát a jobb felső sarokba bombázta. Gyönyörű gól volt.

Megint a Barcelona jött: Iniesta lőtt 25 méterről, a holland kapus fogta, aztán Messi nagy passzát Pedro bénázta el, a 42.-ben is ő maradt le egy jó labdáról a 16-oson belül; az utolsó percben Messi lőhetett volna bevetődve gólt, de az ötösön lemaradt Villa passzáról. Az első félidőt hibátlanul vezető Kassai nem hosszabbított, félidőre maradt az 1-1.

A katalánok kezdték jobban a második félidőt, három perc alatt két szögletük volt, helyzet nélkül. Az 52. percben Alves lőhetett volna gólt, a lepattanóból Messi pörgetett, de csak újabb szöglet lett. A Barcelona egyértelműen el akarta dönteni a meccset, megint dominálta a játékot.

Két perccel később az argentin nem finomkodott: 20 méterről, középről, ballal, takarásból, nagy erővel lőtt a kapu közepébe. A védők csak kísérték, Van der Sar későn látta meg, nem védhette Messi idei 12. BL-gólját.

A 60. percben Kassai kiosztotta a döntő első sárgáját a késve becsúszó Dani Alvésnak, egy percre rá Carricknek a másodikat, aki Iniestát borította fel.

Messit innentől nem nagyon tudták tartani, 2. gólját a 63. percben Van der Sar lábbal akadályozta meg, egy percre rá az argentin sarokkal akart gólt lőni az ötösről, elszórakozta a helyzetet. A Barcelona szokásos játékát hozta, lapos passzokkal tartotta a labdát az ellenfél térfelén, 6-0 volt a szögletarány. Iniesta két lövésénél is a MU legjobbja, Van der Sar védett.

A 69. percben az addig nem sokat mutató David Villa talált be: Messi szólója után a lecsorgót 18 méterről tekerte a bal felső sarokba, ez is gyönyörű gól volt.

Kockáztatott, feljebb tolta védekezését a United, kicsit be is szorította a Barcelonát, de helyzetig nem jutott. A 80. percben a sokat szabálytalankodó Valencia is megkapta megérdemelt sárgáját, aztán Valdés is begyűjtött egyet időhúzásért.

A meccs eldőlt, a manchesteriek egyre többet reklamáltak, mindkét csapattól jöttek az apró szabálytalanságok. A mezőnyben futballoztak a csapatok, a végéig már nem volt helyzet.

Kassai végig rendet tartott, tartotta tekintélyét, nem barátkozott a játékosokkal, komolyabb hiba nélkül hozta le a meccset.

A kupát Michel Platini, az UEFA elnöke adta át, a csapatkapitány helyett a súlyos betegségéből pár hét alatt felépülő Eric Abidal vette át, akinél márciusban májtumort diagnosztizáltak. Orbán Viktor díszpáholyban tekintette meg a találkozót.

MTI, Index nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó