Orbán Viktor segítségét kérik a Litvániában élő lengyelek
Levélben fordultak Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz mint az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnökéhez a Litvániában élő lengyelek, hogy vesse fel problémáikat uniós fórumon.
2011. május 24. 10:26

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap internetes kiadásában a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy a levél, amelyet hétfőn adtak át Blaumann Ferencnek, a vilniusi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének, a litvániai lengyelek „hatalmas kétségbeesésről” tanúskodik.
A litvániai lengyelek - akik több százezren vannak, és egyes területeken, főleg Vilnius környékén többséget alkotnak - évek óta panaszkodnak a litván hatóságok diszkriminációja miatt, felpanaszolják egyebek között, hogy nem írhatják le nevüket a lengyel írásmód szerint. Minden igyekezetük ellenére helyzetükben nem történt javulás, viszont a valaha konföderációt alkotó két szomszédos ország kapcsolatai jelentősen romlottak.

„Litvánia EU-csatlakozása óta a litvániai lengyelek jogi helyzete nemhogy javult volna, hanem romlásnak indult (…) A 90-es évek közepétől 5 százalékos választási küszöböt vezettek be a nemzeti kisebbségi szervezetek számára, és a Vilnius környéki választási körzeteket litvánok lakta területekkel bővítették, oly módon, hogy a lengyelek ne legyenek többségben. Ez megnehezíti a lengyel kisebbség számára képviselőinek bejuttatását a litván szejmbe” – áll a levélben.

A dokumentum a lengyel kisebbség megoldatlan problémái között említi a Vilnius környéki termőföldek visszaadásának kérdését, és az idén márciusban elfogadott oktatási törvényt, amely „rikító példája a nemzeti kisebbségek jogai semmibevételének a hatóságok részéről”.

A litvániai lengyelek szerint Orbán mint az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke síkraszállhatna a litvániai lengyelek jogaiért az uniós fórumokon. Magyarország után az idei második félévben Lengyelország veszi át az EU elnökének tisztét, és az uniós hagyományoknak megfelelően az EU Tanács elnökének „nem illik” túlságosan hangsúlyosan fellépni saját érdekei védelmében – írta a lap.

A lap megjegyzi, hogy a magyar kormányfő arról ismert, hogy keményen védelmezi a Magyarország határain kívül élő 2 milliós magyar kisebbség érdekeit, s a Fidesz-KDNP kormánykoalíció elfogadott egy törvényt, amely könnyített állampolgárságot ad a határon túli magyaroknak. A nemrég „áterőltetett” alkotmány megnyitja a lehetőséget választójoguk előtt is, ami „ideges reakciókat” vált ki Pozsonyban – írta a Gazeta Wyborcza.

MTI nyomán
  • A baloldalnak a legnagyobb vereséget is nehezére esik beismerni
    Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hirado.hu-nak.
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
MTI Hírfelhasználó