Bencsik: a Nemzeti Energiastratégia struktúraváltást hoz
A magyar gazdaság teljesítőképessége és a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ.
2011. május 17. 14:02

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár megnyitójával kezdődött meg a MACH-TECH szakkiállítás, majd a Gazdasági és Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) konferenciája 2011. május 17-én, a budapesti Hungexpón. Az államtitkár Nemzeti Energiastratégiáról szóló előadásában leszögezte, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége és a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ.

Bencsik János hangsúlyozta, hogy a magyar energetika sikerének kulcsa az energiastruktúra-váltás. A társadalmi vitára bocsátott energiastratégia az ésszerű és környezetbarát energiafelhasználás érdekében kiemelt eszközként kezeli az energiatakarékosságot és a megújuló energia részarányának fokozását. A teljes ellátási és fogyasztási láncot átfogó energiahatékonysági intézkedések, az alacsony széndioxid intenzitású villamosenergia-termelés arányának növelése szintén a prioritások között szerepel. Az energiastratégia további sarkalatos pontjai a megújuló és alternatív hőtermelés elterjesztése, az alacsony széndioxid kibocsátású közlekedési módok térnyerésének támogatása.

A szaktárca számításai szerint a nemzeti össztermék növekedéséhez egy közel stagnáló energiafogyasztás társul majd, azaz a magyar gazdaság jelenlegi magas energiaintenzitása jelentős mértékben csökken. A struktúraváltás időszakában kiemelt szereppel bír a villamosenergia-termelés és -elosztás fejlesztése, valamint az ipari folyamatok, a közlekedés és az épületszektor energiaigényének mérséklése is. Mindezeket úgy kell egymással társítani, hogy a jövőbeni energetikai fejlesztésekben rejlő foglalkoztatási lehetőségek kihasználhatók legyenek.

Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a biomassza felhasználásban, a biogáz előállításában és a geotermikus energia hasznosításában. Ugyanakkor a napjainkban e célból telepített berendezések többsége külföldön készül. A kormány szándéka életre kelteni az egykor virágzó és fejlett hazai energetikai gépgyártást, melynek bizonyos területein Magyarország piacvezetővé válhat. Ilyen kitörési pont lehet a korszerű biomassza alapú tüzelőberendezések, valamint a napkollektorok és napelemek gyártása. Ehhez a munkafolyamatok komplex összehangolása szükséges az elméleti kutatástól kezdve, a termékfejlesztésen át a gyártásig és az eszközök telepítéséig. A hazai gépgyártás megújulásához is lendületet adhat a nemzeti energiastratégia elfogadása és a szabályozási környezet ehhez illeszkedő átalakítása.

Már megkezdődött a megújuló energiatermelés kiszélesítését szolgáló kötelező átvételi rendszer átalakítása, valamint a beruházások engedélyezési feltételeinek egyszerűsítése. A kormány tervei szerint 2012 elejétől kiszámítható és ösztönző környezetben, egyre nagyobb számban jöhetnek létre új energetikai befektetések – fejtette ki az államtitkár.

nfm.gov.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó