Az üzleti öltözködés kódja: miért nincs benne rövidnadrág?
Milyen ruhát kell viselni ha üzleti vacsorára vagy bálba vagyunk hivatalosak és mikor öltözhetünk lazábban?
2011. május 4. 11:21

A jó megjelenés nem csak az illemszabályok miatt fontos, hanem mert kutatások igazolják, hogy közvetlenül befolyásolhatja a sikert. Békés Zoltán a MrSale.net öltönyüzlet tulajdonosa összegyűjtötte az üzleti öltözködés legfontosabb formális szabályait.

Bár mára fellazultak az üzleti öltözködés szabályai, van néhány megkerülhetetlen alapszabály, amit minden üzletembereknek, hivatalnoknak, valamint közszereplőnek illene tudnia. Részben éppen a fellazult üzleti öltözködési szokások miatt egyre több üzleti esemény meghívójában olvasható a Dress Code kifejezés és utána az öltözet egyszavas, angol megfelelője, melyben leírják az ajánlott öltözéket. A Dress Code ezen túlmenően abban is segít eligazodni, hogy milyen alkalmakkor mit illik viselni:

Casual: „lazán elegáns”

Ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. A casual magyar megfelelője,  a hétköznapi kifejezés lehet. Széles körben, különösen a városi üzletemberek körében elterjedt ez a kényelmes viselet, melyben jól megfér egymás mellett a farmer inggel és zakóval, vagy éppen a vászonnadrág rövid ujjú inggel, pólóval. Informális üzleti megbeszélések, délutáni bulik kényelmes viselete ez. Azonban formális találkozókra nem javasolt ez az öltözék.

Informal: „hétköznapi elegancia”

Ez az előírás bár nem igényel különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Itt a farmer és ing párosítás már nem megengedett. Az urak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt. A dolgos hétköznapokon és esti rendezvényeken ez a legjobb választás.

Business Formal: „üzleti elegancia”

Férfiaknál sötét öltöny és nyakkendő viselését jelenti, a hölgyek tekintetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott. Ezt a Semi-Formal néven is nevezett öltözéket - ha nincs más kikötés - szinte mindig viselhetjük akár esti üzleti rendezvények, vacsorák alkalmával is.

Formal és Black Tie: „báli elegancia”

A Formal, elegáns viselet mely bálokra jellemző. Fekete szmoking, fekete csokornyakkendő alkotja, az uraknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és akkor a nyakkendő nem kötelező, a hölgyeknek pedig nagyestélyit illik viselni.

A Black Tie szintén a bálok viselete, fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel , míg a hölgyektől az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van maga az esemény.

White Tie: „a legelegánsabb”

E kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Az uraknak a következő öltözetet foglalja magában: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve. Ilyen öltözetet azonban csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak a közönségtől.

Mit nem viselhet soha egy üzletember?

„Üzletemberként soha nem ajánlatos hivatalos megjelenésekkor rövidnadrágot, fehér zoknit, szandált vagy sportcipőt és öltönyhöz rövid ujjú inget viselni, mert nem illik: slampos, hanyag megjelenést kölcsönöz”- mondta Békés Zoltán a MrSale.net öltönyüzlet tulajdonosa. Hozzátette: ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen helyre érkezünk, akkor járunk a legjobban, ha elegánsabban öltözünk túl, mint ha alul.

mrsale.net
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó