A bin Laden elleni akciónál a pakisztáni erőktől is tartottak
A kommandósok az Oszama bin Laden megölésére szóló felhatalmazással indultak akcióba a terroristavezér pakisztáni rejtekhelye ellen - jelentette ki az amerikai NBC televízió kedd esti híradójának nyilatkozva Leon Panetta, a CIA igazgatója.
2011. május 4. 08:36

"A felhatalmazás, amivel rendelkezünk, bin Laden megölésére szól. És ezt egyértelművé tették. Ugyanakkor, a (kommandósok) harcszabályai szerint, ha hirtelen felemelte volna a kezét és felkínálta volna, hogy fogják el, akkor természetesen módjukban állt volna elfogni őt. Ilyen lehetőség azonban soha nem állt elő" - mondta a televíziónak Panetta arra a kérdésre válaszolva, hogy Obama elnök bin Laden elfogására, megölésére avagy mindkettőre adott utasítást.

Arra a felvetésre, hogy ezt miért nem lehetett volna már az iraki háború kezdetekor, sok ember életét megmentve megtenni, Panetta kijelentette: "Nem hiszem, hogy lett volna egy másik alkalom, ami lehetőséget nyújtott volna arra, hogy elfoghassuk, és hogy egy olyan akciót hajtsunk végre, mint ez."

A CIA igazgatója, miként a Time magazinnak, az NBC-nek is úgy nyilatkozott, hogy a pakisztániak semmit sem tudtak a bevetésről. Mivel az akciót egy helyőrséggel rendelkező városban hajtották végre, a forgatókönyvek között az is szerepelt, hogy a pakisztániak megpróbálhatják elfogni az amerikai erőket.

"Ezért voltak a helyszínen tartalék helikopterek" - mondta. Panetta elmondta, hogy miután közölték velük bin Laden elleni akció hírét, a pakisztániak első reakciója az volt, hogy gratuláljanak. "Vagyis tudták, hogy mit akartunk tenni" - mondta.

A hírszerzési főnök szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai jelenleg pakisztáni őrizetben vannak. A CIA kérte, hogy további információgyűjtés céljából kihallgathassa őket, amire a pakisztániak ígéretet tettek.

Közreadják a terroristavezér holttestéről készült képet

Leon Panetta meggyőződését fejezte ki, hogy a bin Laden holttestéről készült fotókat előbb-utóbb közreadják, amit ő személy szerint támogatna azért, hogy Amerika bebizonyítsa a világnak: képes volt megölni a terroristavezért. "Láttam őket. Elemeztük őket és nem kérdéses, hogy ez bin Laden" - mondta. Megismételte azt az állásfoglalását, hogy bin Laden megölése nem jelent egyet az al-Kaida elpusztításával.

"Továbbra is meg akarják majd támadni az országunkat. Azt hiszem, továbbra is ébereknek kell lennünk és folytatnunk kell az erőfeszítéseinket, hogy legyőzzük ezeket a fickókat" - mondta.

Panetta megkerülte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy valóban a vízbefojtást imitáló kényszervallatással (waterboarding) megszerzett információk alapján jutottak-e el bin Ladenhez. Válaszában azt mondta: "kicsit nehéz azt mondani", hogy minden csak egy forrásnak volt köszönhető. Elismerte: több őrizetest "durva vallatási technikáknak vetettek alá", és "nyitott kérdés marad", hogy más megközelítéssel ugyanahhoz az információhoz jutottak volna-e.

Leon Panetta az NBC-nek kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk alapján Moammer Kadhafi líbiai vezető még életben van.

MTI
MTI Hírfelhasználó