Egyre nagyobb veszélyben a pakisztáni keresztények?
A muzulmán szélsőséges csoportok napok óta rettegésben tartják Gujranwala városát. Oszama bin Laden halálhíre tovább növeli a feszültséget.
2011. május 5. 09:22

A pakisztáni Pandzsáb tartományban, Gujranwala városában egyre nagyobb a feszültség, a muzulmán szélsőségesek folyamatosan támadják a keresztény kisebbséget. Az Asia News hírügynökség beszámol arról, hogy házakat és templomokat támadnak meg, gyújtanak fel. A muzulmán csoportok haragját egy április 30-án felröppenő hír gerjesztette fel, amely szerint egy keresztény temetőben elégetett Koránt találtak. Sok keresztény család menekül a városból. A rendőrség igyekszik megakadályozni a gyújtogatást a házakban, és a vasárnapi szertartások alatt őrizték a templomokat is. Paul Bhatti, a meggyilkolt kisebbségügyi miniszter testvére, a Pakisztáni Kisebbségek Szövetségének elnöke ellátogatott Gujranwalába, biztosította az ott élő keresztényeket arról, hogy nem hagyják őket magukra.

Oszama bin Laden halálhíre tovább növeli a feszültséget. Iszlámábád érseke, Anthony Rufin felhívta  a figyelmet: a keresztény üzenet arra irányul, hogy szeressük ellenségeinket. Hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják az iszlám vallást és a pakisztáni muzulmánokat, párbeszédet szeretnének folytatni velük a békés országépítés érdekében. Multan érseke, Andrew Francis is párbeszédet folytatott a hatóságokkal és hangsúlyozta, hogy Boldog II. János Pál példája nyomán a vallások közötti párbeszéd, együttélés lehetőségeit keresik.
 
A pakisztáni keresztények félnek a megtorlástól, bezárták a keresztény iskolákat és más intézményeket. A Fides hírügynökség beszámolója szerint maguk a hatóságok is tartanak az erőszaktól, a nagyobb városokban megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A tálib szélsőséges csoportok a keresztényeket  a nyugati világgal és Amerikával azonosítják, és őket tarthatják felelősnek bin Laden haláláért. Egyelőre senki sem tudja, hogy terorista vezér halálhíre a keresztények elleni fenyegetés csökkenését vagy növekedését eredményezi majd. 
Magyar Kurír
Címkék:
  • Kilencvenöt éves a Magyar Rádió!
    A magyar kultúra fegyvertára erős fegyverrel gyarapodott 1925-ben. Mindenki tudta akkor, hogy ez mit jelent.
  • Helyreállította a németek büszkeségét Helmut Kohl
    Huszonöt évig töltötte be a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét, és Németország legnépszerűbb pártjává tette a CDU-t. A berlini fal leomlásának híre Lengyelországban érte, ahonnan hazatérve egy „bel- és külpolitikai mesterfogást” hajtott végre. Helmut Kohl 1990. október 3-án egyesítette a megosztott Németországot, majd a december 2-i választásokon – ma 30 éve – fölényes sikert aratott a CDU élén. Életének következő másfél évtizedét a kelet- és közép-európai államok, köztük Magyarország európai integrációjának szentelte.
  • Maruzsa: a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen
    A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka - közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár.
MTI Hírfelhasználó