Feljelentik az üdülési alapítványt
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a szabálytalanságok miatt a Kehi.
2011. április 26. 10:51

A Kehi keddi közleménye emlékeztet arra, hogy megvizsgálta a részben állami alapítású Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tevékenységét, vagyongazdálkodását és a részére juttatott költségvetési források felhasználását. A vizsgálat megállapításai szerint az alapítvány által – a tulajdonában álló (korábban túlnyomó részben állami) ingatlanok kezelésére – létrehozott Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben egy bonyolult tranzakció keretében 9 szállodát áron alul átjátszott a többségében magántulajdonban lévő Hunguest Hotels Zrt.-nek. Az ügyletről az alapítvány kuratóriuma döntött.

A Vagyonkezelő Zrt. a 9 ingatlant magába foglaló, 8 milliárd forint értékű üzletrészért mindössze 4 milliárd forint értékű Hunguest Hotels-részvényt kapott. Így a névérték kétszereséért jutott a részvényekhez, míg ugyanezen a napon 2,1 milliárd forint értékű Hunguest Hotels-részvényét csupán névértéken értékesítette a tulajdonostárs Arago Rt.-nek. Az ügylet eredményeképpen a Hunguest Hotels Zrt.-ben lévő szavazati jogát is elvesztette. 

A Hunguest Hotels Zrt. az így megszerzett üzletrészeket az ingatlanokkal együtt több esetben rövid időn belül, összességében 78 százalékos haszonnal továbbértékesítette. A rendelkezésre álló adatok alapján az üzletrészek megszerzése és a továbbértékesítés között eltelt időben nem történt semmi olyan esemény (például felújítás), ami az értéknövekedést indokolta volna, ezért feltételezhető, hogy az üzletrészek korábbi apportálására a tényleges piaci érték alatt került sor – áll a közleményben.

A feltárt tények alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést.

mno
MTI Hírfelhasználó