Az új alkotmány felmenti a magyarokat a zsidóüldözések alól?
A spanyol El País napilap vezércikkben jelentette ki: az új magyar alkotmány egyszerűen támadás „az emberiség ellen".
2011. április 24. 17:29

A magyar politika igen ritkán jelenik meg a spanyol hírekben, akkor is legfeljebb mellékesen. Most azonban a legjelentősebb spanyol napilap tiltakozott, ráadásul vezércikkben, az új magyar alkotmány szellemisége ellen.

A baloldali napilap elismeri, hogy szükség lehetett új alkotmányra, elvégre a volt szocialista országok közül egyedül Magyarországon nem került sor új alaptörvény elfogadására a rendszerváltás után. Mindazonáltal az újság szerint az új alkotmány mindenképpen visszalépés a korábbihoz képest.

Az El País egyenesen „elavultnak" (szó szerint: „özönvíz előttinek") nevezi a szöveget. „Már maga a preambulum a legrosszabbakat ígéri", jellemzi az újság a Nemzeti hitvallást. A lap szerint a magyar alkotmány voltaképpen - jogilag amúgy nehezen értelmezhető módon - felszólítja az Istent, hogy áldja meg a magyarokat. (A lap azonban nem említi meg, hogy a himnuszról van szó, s csak annyit ír, hogy „egy 19. századi patrióta költeményből" kölcsönzött a felszólítás.)

A lap szerint az új magyar alkotmány számos kérdésben visszalépést jelent azon európai jogelvekhez képest, amelyek az Alapjogi Chartában vannak megfogalmazva, s amelyeket Magyarország is magára nézve kötelezőnek ismert el. Az El País szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az abortusz tilalmára - elvégre az életet a fogantatástól rendeli védeni -, valamint eleve elzárja a homoszexuális párok elől a házasság lehetőségét, ugyanis a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg.

Nem véletlen, hogy az új alkotmány - noha Szájer József azt állította, hogy teljességgel átvették az EU Alapjogi Chartájának szövegét - nem tilalmazza egyértelműen a szexuális alapú diszkriminációt. Az El País szerint ez különösen rossz jel egy olyan országtól, amely jelenleg éppen az Európai Unió soros elnöki tisztségét tölti be.

A spanyol napilap azonban nem csak ideológiai problémákat lát: az egész „politikai irányvonalat" áthatja „az autoriter szemlélet". Az alkotmány állítólag szakít a hatalommegosztás elvével, ugyanis a Fidesz nem csak a végrehajtó hatalmat, de a bíróit is ellenőrzése alá akarja vonni, állítja a madridi újság.

A lap szerint a magyar történelmet is sajátosan ítéli meg az alkotmány: azzal, hogy 1944-től illegalitást hirdet, és a magyarok vonatkozásában megszállásról szól, voltaképpen felmenti Magyarországot a zsidóüldözések bűne alól, s úgy tesz, mintha a 20. század bűneiért a magyar politikának semmi felelőssége sem lenne, holott a zsidóellenesség Horthy Miklós, „a magyar Pétain", uralma alatt már akkor megindult, amikor nem volt még német nyomásgyakorlás.

hetivalasz.hu
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó