Heller helyeselte a véres megtorlást - tagadja
"Az ellenforradalmat is egy ideig helytelenül értékeltem" - írta Heller Ágnes filozófus az MSZMP Központi Bizottságának 1959-ben. Mindez a csütörtöki Magyar Hírlapban olvasható.
2011. április 21. 16:55

"Március lett, mire eljutottam odáig, hogy lássam, a párt lényegében helyes politikát folytat" - fogalmazott Heller, majd hangsúlyozta: "Politikai hibáim közé tartozik, hogy vak voltam ellenforradalmárokká vált volt barátaimmal szemben." A levelet az országos levéltárban Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet vezetője lelte fel. Heller 1959-ben gyakorlatilag üdvözli az »ellenforradalom« leverését, ami azért is rettenetes, mert ekkor már a legtöbb bebörtönzés és kivégzés megtörtént. Ma ugyanő a demokrácia fő védelmezőjeként folytat lejárató kampányt a Fidesz-kormány ellen - nyomatékosította Hankiss.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Heller Ágnes állítása szerint volt férje hamisította a Magyar Hírlapban megjelent levél egy részét. A filozófus ugyanakkor elismerte, hogy 1959-ben valóban írt az MSZMP központi bizottságának, és önkritikát gyakorolt, de a levélben nem említette az 1956-os forradalmat.

Magyar Hírlap, MTI, gondola
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó