"Az új alkotmányra is esküdniük kell a képviselőknek"
Újra esküt kell tenniük a most készülő új alkotmányra a parlamenti képviselőknek, miután elfogadja azt az Országgyűlés. Mindezt függetlenül attól, hogy az Országgyűlés megalakulásakor már felesküdtek a jelenleg hatályos alaptörvényre - nyilatkozta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában csütörtökön.
2011. április 14. 12:15

Több szempontból is alátámasztottnak látja nézetét ifj. Lomnici Zoltán, miszerint újból fel kell esküdniük immár az új alkotmányra a parlamenti képviselőknek, miután elfogadta azt az Országgyűlés. Egyfelől egy alkotmánybírósági határozattal indokolja érvelését, amely határozat állítása szerint kimondja: ha alkotmányos értelemben változás áll be, ahogy most Magyarországon, akkor indokolt az új eskü letétele a képviselők részéről.

Másik szempontként említette, hogy a képviselők a Magyar Köztársaságra esküdtek fel 2010-ben, most az új alkotmány szerint Magyarország lesz az állam neve.

Emellett az alkotmányjogász kifejtette: nézete szerint a jelenleg hatályos alkotmány számos ponton átfedést mutat a sztálinista alkotmánnyal - legalábbis annak szellemiségét magán hordozza. A készülő új alaptörvény pedig kimondja, hogy nem ismerik el az 1949-es kommunista alkotmány jogfolytonosságát.

"Több szempont és több érv amellett szól jogi értelemben - a kérdés politikai részével nem kívánok foglalkozni -, hogy ezt az esküt le kell tenni az összes képviselőnek" - érvelt a jogász szakember.

Milyen módon születik döntés abban, illetve ki dönti el, hogy kell-e új esküt tenniük vagy sem a parlament tagjainak? - vetette fel a Reggel a Dunán riportere.

Ez egy nagyon súlyos kérdés - válaszolt ifj. Lomnici Zoltán, aki valószínűnek tartja, hogy az új alaptörvény elfogadása után az Országgyűlés munkáját vezérlő Házszabályt is módosítják, benne a képviselői eskü feltételeit, így teljesen egyértelmű lesz, hogy új esküt kell tenni az új alaptörvényre.

Ha a képviselők közül valaki nem tesz esküt, annak súlyos következményei vannak - mondta az alkotmányjogász. Nem gyakorolhatja képviselői hivatását és tiszteletdíjat is csak akkor kaphat - visszamenőleg - ha az új esküt letette.  

gondola - Duna TV nyomán
  • Álcivil szervezetek önkénye rombolja a jogállamot
    „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni" - fogalmazott Varga Judit miniszter.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
  • Brüsszel hidegháborút folytat Lengyelország ellen
    Deutsch Tamás „a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött."
MTI Hírfelhasználó