Az üzleti öltözködés öt leggyakoribb hibája
Ha lassan is, de szemmel láthatóan fejlődik a hazai üzleti öltözködési kultúra. De melyek a leggyakoribb hibák?
2011. április 14. 08:31

Egyre több a jól öltözött üzletember és hivatali dolgozó – állítja Békés Zoltán a MrSale.net öltönyüzlet tulajdonosa. Ma már mindenki tudja, hogy az öltöny azonos színű és anyagú nadrágból és zakóból áll, hogy le kell vágni a címkét az öltöny ujjáról és ma már senki nem vesz fel az öltönyhöz fehér zoknit. Ma már az öltönyök minősége is megfelelő, azonban ahogy mondani szokás sokan „nem tudják viselni”.

Rövid ujjú ing öltönyhöz

Sokan esnek abba a hibába főként nyáron, hogy a melegre hivatkozva rövid ujjú inget vesznek fel az öltöny alá. Azonban a rövid ujjú ing sportos viseletnek számít, amit nem illik öltönyhöz hordani.  Még is mit lehet tenni, ha meleg van?

Öltönyhöz és nyakkendőhöz mindig hosszú ujjú inget illik felvenni. Azonban ha meleg van, le lehet venni a zakót, és a hosszú ujjú ing ujját könyékig fel lehet hajtani. Ezt az etikett nem tiltja, viszont érdemes odafigyelni, hogy ez tényleg hajtás legyen és ne felgyűrés.

Nyakkendő alatt kigombolt felső gomb

Az egyik leggyakoribb rossz szokás az ing felső gombjának a kigombolása a nyakkendő alatt. A nyitott ingnyaknak olyan hatása van, mintha kicsi lenne az ing mérete. Az ing nyakmérete akkor jó, ha teljesen begombolva befér két ujja a gallér és az Ön nyaka közé. Ennél szűkebb inget nem érdemes viselni, mert az rövid időn belül kellemetlenné válhat.

Nem megfelelő nadrághossz

Talán ez a leggyakoribb hiba, amit a férfiak elkövetnek. A nadrág megfelelő hossza mindig a cipősarok tetejéig ér. Ha az öltönyvásárlása során nincs ott egy megfelelő cipő, akkor mezítláb mérve pont a földig érjen a nadrág hossza. Fekete, sötétkék és sötétszürke nadrághoz, öltönyhöz fekete cipőt, övet és zoknit illik hordani, barna nadrághoz barna övet és zoknit.

Kitömött zakó zsebek

Jelentéktelennek tűnő dolog, de képes mindent elrontani. Kitömött zsebekkel a legjobban szabott öltönyben is rosszul mutat a viselője. Az öltöny zsebei nem arra valók, hogy például kulcscsomót vagy pénztárcát tömjünk bele. Ezeknek a kézitáskában, vagy irattáskában a helyük. Az öltöny zsebébe legfeljebb zsebkendőt, névjegyet tehetünk, mert a zakó úgy elegáns, ha szépen rásimul a testre.

Nyakkendő hossza

Feltűnő hiányosság a nem megfelelő hosszúra kötött nyakkendő. A helyesen megkötött nyakkendő az övig ér. Pontosan. Nem lejjebb, nem takarja el az övet és nem feljebb. Amellett, hogy ezt diktálja a protokoll, így praktikus is: a túl hosszúra kötött nyakkendő belelóg mindenbe, ha túl rövid, akkor az anyag esése nem lesz megfelelő és nem áll jól.

„A jól öltözöttség üzleti érték”

„Szociológiai kísérletek bizonyítják, hogy a jól öltözöttség drámai mértékben javítja a hitelességet. A hitelesség pedig a bizalom alappillére, az egyik legnagyobb érték az üzleti életben. Ezért érdemes ügyelni a részletekre, mert egy jelentéktelennek tűnő hiba tönkreteheti a megjelenésünket és a rólunk alkotott képet. És mindez egy kis odafigyeléssel elkerülhető” – mondta Békés Zoltán.

Békés Zoltánról

Békés Zoltán közgazdász, a MrSale Öltönyüzlet tulajdonosa. Húsz éve dolgozik az öltönykereskedelem területén.

mrsale.net
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó