Döbbenetes a gyerekszegénység mértéke
A válság óta a gyermekszegénység megállíthatatlanul növekszik Magyarországon.
2011. április 12. 12:12

A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84 százaléka olyan háztartásban él, ahol egyetlen aktív kereső sincs a családban - írja a Népszabadság. Az általános nézettel ellentétben nem igaz, hogy a szegények nem költenek a gyerekeikre, mert elisszák, eljátékgépezik a pénzüket. A szegény családokban a felnőttek szűkös forrásokból is inkább a gyerekeikre költenek - mondta a lapnak Tausz Katalin szociológus.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának tanszékvezető docense szerint a leghátrányosabb helyzetűek az országos átlagnál jobban támogatják, hogy segélyt csak a közmunkát végzőknek fizessenek. Tausz Katalin szinte sokkolónak tartja, hogy a nyomorban élők 10 százaléka ért egyet azzal, hogy ha egy gyerek nem jár be az iskolába, akkor a szüleitől el kell venni és állami gondozásba kell adni.

Az emberek ötöde súlyos pénzbírsággal büntetné azokat a szülőket, akiknek a gyereke valamiért kerüli az iskolát. Tausz Katalin megdöbbentőnek nevezte, hogy arra a kérdésre, „mit gondolnak, ha a gyerek elvégzi az iskolát, többre viheti?”, a megkérdezettek közel harminc százaléka a „nem, nem viheti többre” választ adta.

Népszabadság nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó