Győri Audi: magyar beszállítóké az elsőbbség
Közel 17 milliárd forintos állami támogatást kap két óriási autóipari beruházás. A győri Audi és a szentgotthárdi Opel fejlesztésével több mint 2500 új álláshely jön létre a régióban. Becsey Zsolt, külgazdaságért felelős államtitkár szerint a cégek a magyar munkaerőre számítanak elsősorban.
2011. április 8. 11:59

Az államtitkár a Magyar Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a munka megkezdésekor az autógyártó cégek a saját munkaerőkre számítanak , a betanítási időszak eltelte után azonban a magyar munkaerőt részesítik majd előnyben. Az Opellal folytatott tárgyalások során a cégvezetés közölte, hogy sem az osztrák, sem a szlovén, de még a szlovák munkaerőt sem tudja alkalmazni - kivéve nyilván a felvidéki magyarokat - mert számára a magyarországi gyár mindenképpen a magyar munkaerőre épül, és ez hosszú távon is így lesz. Céljuk az is, hogy a menedzsmentekben is fokozatosan átvegyék a magyarok a helyet – tette hozzá az államtitkár.

Becsey Zsolt úgy fogalmazott, a kormány tapasztalatai alapján az itthon eddig megtelepedett külföldi cégek nem igazán integrálták a hazai beszállítókat, ezért most minden új résztvevővel kötelezően egy beszállítói szerződést kötött a magyar állam. Ilyen szerződése van már a Givaudan ételízesítő gyárnak Makón, valamint az Audival, a General Motors-szal is hasonló megállapodás született.

Az uniós szabályozás értelmében azt nem lehet meghatározni ugyan, hogy a hazai beszállítók milyen arányban legyenek jelen egy-egy külföldi cég életében, ám a szerződések azt kiköthetik, hogy a gyár termékszükségletéhez a magyar fél hazai beszállítókat ajánlhat. A megállapodás szerint ezt követően köteles a cég a magyar kis- és középvállalkozók alkalmasságát megvizsgálni és az elfogadottakat képezni. A cégek egyébként nem ellenérdekeltek, a logisztikai biztonság miatt kedvezőbb számukra is helyi beszállítókat választani.

Az államtitkár elmondta azt is, reméli, hogy a hazai kis- és középvállalkozók felkészültek a kihívásokra. A legelőrehaladottabb hasonló projekt egyébként Kecskeméten van, ahol az önkormányzat is áldozatosan segíti a beszállítókat, a külgazdasági hivatalban pedig egy külön stáb áll fel a beszállítói programok támogatására. Becsey Zsolt szerint a magyar kisvállalkozók részéről még érezhető ugyan egyfajta tartózkodás, sokan nem hisznek a versenyképességükben, ezen azonban a siker érdekében túl kell lépniük a hazai cégeknek.

Magyar Rádió nyomán
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó