Támogatja az unió a magyar agrárelképzeléseket
Agrárdiplomáciai sikert ért el az unióban Magyarország – közölte a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor azzal kapcsolatban nyilatkozott így, hogy egyebek közt sikerült elérni: 2013 után is megmaradhatnak az agrártámogatások.
2011. március 18. 16:35

A magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja teljesült azzal, hogy hosszú előkészítés után megállapodtak a közös mezőgazdasági politika főbb irányvonalairól az Európai Unió agrárminiszterei. A javaslatok alapján a következő hónapokban felülvizsgálják az uniós költségvetés 40 százalékát kitevő közös agrárpolitikát. A kész tervezetet várhatóan ősszel terjeszti a tagországok elé a végrehajtó testület.

Fazekas Sándor szerint a kétharmados siker azt jelenti, hogy a mezőgazdaság támogatása, és az erős agrárpolitika része lesz az elkövetkező, 2013 utáni hétéves európai uniós költségvetésnek is. A miniszter szerint olyan, a tagállamokat korábban megosztó kérdésben sikerült most dűlőre jutni, mint az agrárfinanszírozás, az új tagállamok méltányosabb támogatása, az agrárpolitika versenyképessége, a vidék támogatása, az ottani életformák fönntartása, a környezetvédelemben, a klímaváltozásban játszott szerepük.

A magyar elnökség álláspontja szerint egyébként méltányosabb agrártámogatási rendszerre van szükség, hiszen a világgazdaságban így tudja megállni a helyét az európai mezőgazdaság. Ugyanakkor innovatív, a piaci viszonyokhoz alkalmazkodni képes agráriumra van szükség, valamint olyan jó minőségű termékekre, amelyek egyedülállóak a világ mezőgazdaságában.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó