Kicsi csecsemőből túlsúlyos felnőtt?
Állatkísérletek során a tudósok rájöttek, mi az oka annak, hogy a legtöbb csecsemő, aki túlságosan kis súllyal születik, felnőtt korában túlsúlyos lesz. Az eredmények arra utalnak, hogy azok a babák, akik édesanyjuk koplalása miatt születnek alacsony súllyal, már az anyaméhben arra programozódnak, hogy minél többet egyenek, amint a világra jönnek.
2011. március 12. 08:34

A felfedezés segíthet megmagyarázni a kapcsolatot az alacsony születési súly és a felnőttkori elhízás között, és egy újabb okot szolgáltathat arra, hogy a várandós nők megfelelően táplálkozzanak. A tudósok az eredményeket a Brain Research című folyóiratban tették közzé.

Az állatkísérletek során a kutatók megfigyelték, hogy azoknak az újszülött állatoknak az agyában, amelyek kis súllyal jöttek a világra, kevesebb volt a neuron azokon a területeken, amelyek a táplálkozást szabályozzák. Ezzel szemben a normál súlyú újszülötteknél a neuronok száma magasabb volt.

Ez magyarázhatja, hogy a kis súlyú babák miért kezdenek el sokkal többet enni és gyorsabban fejlődni világra jöttük után. Ez azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy felnőtt korukban hajlamosabbak lesznek az elhízásra, a szívbetegségekre, a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és a csontritkulásra.

OrientPress Hírügynökség
MTI Hírfelhasználó