Kicsi csecsemőből túlsúlyos felnőtt?
Állatkísérletek során a tudósok rájöttek, mi az oka annak, hogy a legtöbb csecsemő, aki túlságosan kis súllyal születik, felnőtt korában túlsúlyos lesz. Az eredmények arra utalnak, hogy azok a babák, akik édesanyjuk koplalása miatt születnek alacsony súllyal, már az anyaméhben arra programozódnak, hogy minél többet egyenek, amint a világra jönnek.
2011. március 12. 08:34

A felfedezés segíthet megmagyarázni a kapcsolatot az alacsony születési súly és a felnőttkori elhízás között, és egy újabb okot szolgáltathat arra, hogy a várandós nők megfelelően táplálkozzanak. A tudósok az eredményeket a Brain Research című folyóiratban tették közzé.

Az állatkísérletek során a kutatók megfigyelték, hogy azoknak az újszülött állatoknak az agyában, amelyek kis súllyal jöttek a világra, kevesebb volt a neuron azokon a területeken, amelyek a táplálkozást szabályozzák. Ezzel szemben a normál súlyú újszülötteknél a neuronok száma magasabb volt.

Ez magyarázhatja, hogy a kis súlyú babák miért kezdenek el sokkal többet enni és gyorsabban fejlődni világra jöttük után. Ez azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy felnőtt korukban hajlamosabbak lesznek az elhízásra, a szívbetegségekre, a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és a csontritkulásra.

OrientPress Hírügynökség
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Soros és a balliberális sajtó támadása Antallék ellen (3.)
  Az SZDSZ már 1989-ben pontosan tudta, mit kezdjen a sajtóval, ezért nem engedte, hogy az 1990-es választások előtt az állampárt hozzányúljon a médiatörvényhez, mindeközben a kampány előtt minden szabad műsoridőt igyekeztek lefoglalni a tv-ben és a rádiókban, a liberális lapok pedig jelentős összegű támogatást kaptak a Soros Alapítványtól.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
MTI Hírfelhasználó