EU: Célkeresztben Magyarország!
Megismételték a magyar médiatörvény felülvizsgálatára vonatkozó felszólításukat az Európai Parlament Zöldek és az Európai Szabad Szövetség frakciójának képviselői abban a hétközi, amelyet Veszélyben van-e a magyar demokrácia? címmel, Heller Ágnes filozófus részvételével tartottak Brüsszelben.
2011. március 6. 11:27

A vitát felvezető német Helga Trüpel, Greens/EFA:Nem elégedett az Európai Bizottság médiatörvény ügyében végzett munkájával, szükségesnek tartja a további változtatásokat. Köszönti Heller Ágnes filozófust, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, akit ma komolyan támadnak ma Magyarországon.

Heller Ágnes:A demokráciáról van most szó, ami szerinte csak egyféle lehet, amit a többség érdekében gyakorolnak és ahol a hatalom megosztott. Szerinte a magyar kormány nem konzervatív, hiszen forradalminak tartják magukat, ők a magyar demokrácia húszéves hagyományát akarják kriminalizálni. Nem tartja a húsz év minden elemét tökéletesnek, de ezt meg kell védeni. Jelenleg kampány folyik az előző kormányok ellen. A választásokon 54 százalékot szerzett Fidesz 2/3-os többséget birtokol, amivel elvileg bármit megtehet, csak önkontroll szabhat gátat ennek. Visszafogottságra lenne szükség, mert önmagukat is veszélybe sodorják. A korábbi elnökök - volt két konzervatív és egy szabaddemokrata - mindegyike autonóm személy volt, a mostani elnök báb, de még írni sem tud rendesen magyarul. A kormány visszaható hatályú törvényhozást folytat, amikor alkotmányellenességgel találjuk magukat szemben, egyszerűen módosítják az Alkotmányt és korlátozzák az Alkotmánybíróságot. Államosították a magánnyugdíjpénztárokat, elvileg szabad választást ígérve az embereknek.

Ennek a kormánynak semmi sem elég szerinte, a médiát is a teljes ellenőrzésük alá vonták, egyszemélyű vezetéssel, amely vezető egyúttal a Fidesz vezetőségének is tagja, ezzel egy cenzúrahatóság jött létre. Szerinte a törvényben lefektetett szabályokat nem érdemi, hanem politikai szempontok szerint fogják alkalmazni, ez nagyon veszélyes. A magyar miniszterelnök a médiatörvény hungarikum, megelőzi Európát, amit a többiek majd másolni fognak. Heller ezt tartja a legnagyobb veszélynek. A gondolatok központosítására való törekvés nagy hiba, meg fognak ezért fizetni, a demokratikus hatalom erejét a konszenzus adja, nem az erőszak. Kilenc évre választottak legfőbb ügyészt, a Költségvetési Tanács tagjait lecserélték. Ez azt jelenti, hogy valójában kicsi a hatalom ereje, ezért csinálják ezt. Nevetséges, hogy azt állítják sokan, hogy csak a liberális értelmiség fújta fel az ügyet, az emberek többsége érzi, hogy mi a helyzet. Alapvetően a liberálisokat kriminalizálják, most éppen a volt oktatási miniszterre akarják. Egymásután rúgják ki a liberális értelmiségieket a munkahelyükről, a Magyar Tudományos Akadémiától, az Operából vagy a színházakból. Még a konzervatív értelmiséget sem hallgatják meg, a liberálisokat meg főleg nem. Azok az értelmiségiek, aki a hatalom közelébe kerültek, mint köpönyegforgatók, hiszen ugyanezek az emberek voltak hatalmon a Kádár-rendszerben is. Mindennek megvan a hagyománya Magyarországon, nem igényeljük a szabadságot, hajlamosak a hatalom követésére.. Gondoljuk csak Ferenc Józsefre, Horthy Miklósra vagy Kádár Jánosra, ez ma sem változott. A magyar emberek kedvezményekben és nem jogokban gondolkoznak. Példáként hozható fel az a közelmúltbeli tény, hogy úgy kommunikálták, Orbán Viktor személyes döntése volt a nyugdíjasok utazási kedvezményének megtartása.

Helga Trüpel, Greens/EFA: Mit tudna mondani az ún. kutatási pénzek felhasználásával kapcsolatos botrányról?

Heller Ágnes: Nincs valóságalapja, nincs Heller és bandája, nincs félmilliárd. A nevezettek közül kettő valóban a barátja, de kettőt nem is ismer. Ő nem tud róla, hogy ebben az ösztöndíjban részesült, egy fillért sem kapott, ez az egész egy tündérmese. Nem hiszi, hogy büntetőeljárás lesz a dologból, de áll a vizsgálat elé.

Morvai Krisztina, független: Nem ért egyet azzal, hogy hatalomkövetésre hajlamos a magyar nép, gondoljunk csak 1956-ra vagy 2006 őszére, amikor kormány emberekre lőtt, szemeket lőttek ki. Mit gondol erről Heller professzor asszony?

Heller Ágnes: Nem igaz, hogy emberekre lőttek. (Bekiabálások pro és kontra).

Schöplin György, EPP: Ez Heller Ágnes története, egészen máshogy fest a dolog az ő szemszögéből. Magyarország végletesen kettéosztott, de nincs általános kriminalizálódás. A független szervek nem állnak politikai ellenőrzés alatt, Magyarország jogállam. Heller állításával szemben a civil társadalom nem szervilis, az értelmiség gondolkodik. Ha média sok a tündérmesét gyárt - ahogyan erre utalt Heller Ágnes - , akkor nem volna mégis csak szükség a médiatörvényre?

Daniel Cohn-Bendit, Greens/EFA: Azt a példát hozta fel, amit már Orbán Viktornak is mondott. A magyar médiatörvény mellett nem derült volna fény a Watergate-ügyre, de a legújabb ügyek közül a német védelmi miniszter plágium-ügyére sem.

Heller Ágnes: Érdekes a felvetetés a két táborról, de szerinte a 2/3-os pártnak lenne lehetősége a megosztottság megszüntetésére, de ők nem hidat építenek, hanem mélyítik az árkot. A miniszterelnök személyes kinevezettje lett a köztársasági elnök, ha valami alkotmányellenes volt, akkor megváltoztatták az Alkotmányt, kilenc évre nevezték ki a legfőbb ügyészt, csak fideszesek vannak a Médiatanácsban, két óra alatt hoznak egy törvényt a Parlamentben, egy ülésnap alatt akár ötöt is. A demokrácia nem ez, a demokrácia egy lassú intézmény, vitatkozni kell, így nem lesznek tartósak a törvények.

Hankiss Ágnes, EPP: Elmondta, hogy fiatalkorában nagy rajongója volt Hellernek, de most nagyon szélsőséges elfogultnak látja és tényeket hallgatott és ferdített el, pedig ahogy mondani szokták az ördög a részletekben lakik. Öt pontban reagált az általa elmondottakra: 1. Hogy lehet párhuzamot vonni a fülkés forradalom metaforája és a jobboldali kriminális forradalom között? 2. Göncz Árpád korábbi elnök a SZDSZ OT tagja volt, őt nem vádolták elfogultsággal. Hogy lehet azt mondani Schmitt Pál elnökre hogy nem tud magyarul? 3. Ha minden megjelenhet a sajtóban, akkor hogyan beszélhetnénk cenzúrahatóságról? 4. 2006. október 23-án ártatlan, békés emberekre támadták a rendőrök, ezt maga tapasztalta a tömegben. 5. Hogyan lehet az antiszemitizmus belekeverni egy tiszta korrupciós ügybe?

Tatjana Zdanoka, Greens/EFA: Szerinte ez nem egy specifikus eset, vannak problémák máshol is. Két dolgot szeretne hozzáfűzni:1. Vannak-e minták a posztkommunista országok fejlődésére, sokak szerint egyetlen ideológia van, ami a kommunistát követi, a nacionalizmus.2. Furcsának találja, amit a vezetőkhöz való viszonyról mondott, mert szerinte ez inkább a hagyományos társadalmak jellemzője.

Michael Gahler, EPP: A rendszerváltozás óta figyeli Magyarország sorsát, és mindig is durvának találta ezt a fajta szembenállást. De el kell mondani, hogy a korábbi elit még mindig jelentős pozíciókat birtokol a közigazgatás, a gazdasági élet, de a média területén is. Ezért bizonyos értelemben megérti a jogalkotókat. Akiket ma azzal támadnak, hogy nem demokraták, azok 25 éve bíróság előtt állnak a demokratikus értékekért való fellépés miatt, ezért is nem hisz a vádaskodásoknak. Felháborítónak tartja a Schmitt Pálra vonatkozó kijelentéseket.

Heller Ágnes: Állítja, hogy nem mondta, hogy a kormány kriminalizál. Hiányolja az emberekből a rövidtávú emlékezés képesség, a régmúlt dolgaira való folyamatos hivatkozás nem viszi előre az ország ügyét. Ő volt, aki egyedül támadta Gyurcsányt az őszödi beszéd miatt. Szerinte a nyugati demokrácia a liberális demokráciát jelenti. Olyan miniszterelnököt akar, akit senki sem imád, de senki sem gyűlöl.

Bagó Zoltán, EPP: Heller Ágnes 34 éve nem él Magyarországon, lehet, hogy ezért is lát sok kérdésben rosszul. Tételesen meg tudná cáfolni az általa elmondottakat. Ebből a liberális világnézetből Magyarország nem kér, ezt kinyilvánította a választásokon is. Szerinte nem kizárólagosan a liberális demokrácia jelenti a nyugati demokráciát. Elmondta, hogy furcsa, hogy ma pont az MSZP nem járult hozzá a médiatörvény sürgősségi eljárásban való tárgyalásához. Amit 2006-ról mondott Heller Ágnes az egyszerűen nem igaz. Magyarországon nyolc évig az Apró-klán és az ő leszármazottaik voltak a közigazgatás csúcsain.

Rui Tavares, GUE/NGL: Hibának tartja, hogy az Európai Bizottság nem alapjogi szempontból vizsgálta a médiatörvényt, a Kroes biztos és Navracsics miniszter közötti levélváltás sem tartja kielégítőnek, inkább a magyar érdekek érvényesültek, a Bizottság tett kisebb engedményeket. De a Parlament sem végezte tisztességesen a munkáját az ügyben.

Jean-Paul Besset, Greens/EFA: Kell-e aggódni a folyamatok miatt? A Parlament, illetve a Bizottság megfelelően kezelte az ügyet, jól reagált-e erre a vészjelre?

Gerald Hafner, Greens/EFA: Más aggasztó jelenségekre szeretné felhívni a figyelmet, Romániában drámai módon szabályozták a médiát, de Olaszországban is nagyon rossz a helyzet. Európai szinten kellene kezelni a kérdést, mert komoly problémák jöhetnek.

Heller Ágnes: Visszautasította az Apró-klánra vonatkozó megjegyzést, szerinte semmi értelme ennek a párhuzamnak, csak azért mert a volt miniszterelnök felesége a nevezett személy unokája. Schmitt Pál kétszer is helyesírási hibákkal teletűzdelt szöveget adott ki, sőt a javítás is hibás volt. A médiatörvénnyel kapcsolatban elmondta nem a kormánynak kellene ellenőriznie a médiát, hanem a médiának a kormányt. De amíg fennáll az anomália, hogy csak fideszesek vannak a Médiatanácsban, addig erre nincs esély.

Helga Trüpel, Greens/EGA: Zárszóként elmondta, hogy átfogóan kell foglalkozni a sajtószabadság kérdésével, európai szinten kellene kezelni a kérdést.

- b -
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó