Képriport az USA legnagyobb autókiállításáról
A napokban véget ért a 103. alkalommal megrendezett chicagói Autó Show. A McCormick Palace-ban mintegy 112.000 négyzetméteren elterülő bemutató, a legnagyobb az Egyesült Államokban. Szinte minden gyártó képviseltette magát, hiszen a relatíve olcsó jegyár miatt sokan jönnek nézelődni, és a különleges ajánlatok, valamit a látvány hatására, jópáran döntenek a vásárlás mellett.
2011. február 24. 08:24

A bemutatott autók között az elektromos/hybrid hajtású kocsik körül volt a legnagyobb reklám. Általánosságban elmondható, hogy az alternatív hajtású kocsik mellett erős kampány van. Az idei brossúra több helyen is foglalkozik a hybrid meghajtás témájával, valamit egy 3 oldalas összefoglalót is közöl a különböző típusok tulajdonságairól. A vásár egyik érdekessége volt a Chrysler 200, amit a detroiti gyár a luxus netovábbjaként próbál reklámozni, kihangsúlyozva annak detroiti származását. Ez különösen annak a ténynek tekintetében furcsa sokak számára, hogy a köztudatban Detroit belvárosa életveszélyes helyként szerepel, és egyébként magát a várost egyáltalán nem javasolják felkeresni a brutális bűncselekmények és azok kiugróan nagy száma miatt. Jellemző például, hogy a detroiti Autó Show előtt, a beparkolásra előkészített, ellophatatlanként reklámozott új BMW 7-esek közül elloptak egyet.

A show nagy meglepetése volt számomra, a Kia. A 10 évvel ezelőtt épphogy elviselhető kinézetű kocsikat gyártó vállalat mára teljes mértékben kinőtte magát a harmadvonalbeli ázsiai szerepből. A legújabb modelljeik designja egyenértékű bármely más gyártóéval, sőt jópárat maga mögé is utasít, gondolok itt az európai szem számára szokatlan Buick modellekre például.

Az utolsó napon is tömve volt a show helyszíne látogatókkal. Ám jellemző a chicagói lakosok mentalitására, hogy a zsúfoltság ellenére sem lehetett látni egy dühös arcot sem. Mindenki odafigyelt a másikra, kivárta a sorát hogy beülhessen egy kocsiba, sőt a tömeg ellenére is odafigyeltek, hogy a fényképezőgépek elé ne sétáljanak be.
 
Az idei show a helyi lakosok szerint meglepően szegényes volt abban az értelemben, hogy a szokásostól eltérően szinte alig voltak ajándékok, kitűzők, villogó emblémák, zászlók, amik egyébként szerves részei a rendezvénynek.

Az alábbi képre kattintva tekintheti meg képgalériánkat!

Gondi Ferenc
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó