Totális balliberális vereség - Kudarc a lejárató kampány
Az EP baloldali és liberális frakciói, köztük az MSZP-s képviselők által kezdeményezett elítélő állásfoglalás lekerült a napirendről, elhalasztják.
2011. február 17. 17:04

A liberális és baloldali frakciók elfogadva a tényeket, miszerint az Európai Bizottság megállapodott a magyar kormánnyal és lezártnak tekinti a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos kérdések vizsgálatát, kénytelenek voltak beismerni, hogy lejárató kampányuk megbukott. Kénytelenek voltak belátni, hogy okafogyottá vált határozattervezetük elfogadásával önmagukat tennék nevetség tárgyává. A balliberális frakcióknak így nem maradt más választásuk, minthogy a témában a szavazást a napirendről levetessék, ezzel beismerve totális vereségüket.

A liberálisok, szocialisták, zöldek és kommunisták annak érdekében, hogy elkerüljék saját maguk nevetségessé tételét egy értelmetlen, a tényeket figyelmen kívül hagyó határozat megszavazásával - vagy éppen a saját határozatuk leszavazásával - kénytelenek voltak a témát levetetni a mai plenáris ülés napirendjéről. A balliberális frakciók ezzel a döntésükkel beismerték: az eddigi politikai okokból folytatott lejárató akciójuk megbukott, totális vereséget szenvedtek.

Az eddigiek alapján sajnos okkal számíthatunk arra, hogy a magyar soros elnökség ideje alatt a balliberális erők további, ehhez hasonló, a magyar kormányt politikai okokból lejáratni szándékozó akcióval és hisztériakeltéssel kívánnak próbálkozni. Rendkívül sajnálatos, hogy e cél érdekében nemcsak saját politikájukat hiteltelenítik, hanem veszélyeztetik a magyar soros elnökség sikerét, ezzel rombolják az Európai Parlamentbe vetett bizalmat és sértik az egész Európai Unió érdekeit.

* * *

A Parlament elhalasztotta állásfoglalását

Az EP ma úgy döntött, hogy elhalasztja a szavazást a magyar médiatörvényről készülő állásfoglalásáról, mivel a tegnapi vitában Neelie Kroes biztos elmondta, hogy megállapodás született a magyar kormány és a Bizottság között. E szerint a magyar kormány garanciát adott Kroes biztosnak, hogy a magyar médiatörvényt módosítani fogja, hogy az megfeleljen az uniós követelményeknek.

A Parlament kézfelemeléssel döntött úgy, hogy elhalasztja a szavazást. A tegnapi plenáris vita alatt a néppárti képviselők azt javasolták, hogy az állásfoglalást végleg vegye le a ház a napirendről. A szocialista, liberális, zöldpárti és baloldali felszólalók viszont annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány által javasolt törvénymódosítások nem biztos, hogy elegendőek a médiaszabadság védelmére.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye, Európai Parlament Tájékoztatási Irodája
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó