Moszkvai ingatlanügy: feljelentést tett a Kehi
Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke hűtlen kezelés, hanyag kezelés és magánokirat-hamisítás bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett.
2011. február 9. 12:24

A moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésének körülményeit soron kívül vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, és számos szabálytalanságot tárt fel - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke, hozzátéve: ezért a szerdai napon büntetőfeljelentést tett hűtlen kezelés, hanyag kezelés és magánokirat-hamisítás bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Gaál Szabolcs Barna szerint az értékesítés kapcsán komoly vagyoni hátrány következett be, amely nagyságrendileg, a legvisszafogottabb szakértői becslés szerint is mintegy 5 milliárd forint. Ez az összeg függ az eladás időpontjától, mert a dokumentumok szerint az értékesítés időpontjára vonatkozóan több dátumot tárt fel az ellenőrzési hivatal. Nem mindegy az, hogy mely dátumok mellett, milyen USA dollár árfolyamon jött be a vételár - jegyezte meg a Kehi elnöke.

A bűncselekmények elkövetésének gyanúját számos dokumentum támasztja alá, melyek közül néhányat bemutatott Gaál Szabolcs Barna. Többek között az egykori moszkvai nagykövet levele arról tanúskodik, hogy az ingatlan értékesítésről már tárgyal egy befektetői csoporttal. A Kehi elnöke bemutatott olyan titkos rejtjeltáviratot is, melynek 2010 végén járt le a titkosítása. A Kehi elnöke kiemelte: a hivatal álláspontja szerint az eljáró hatóságnak volt állami vezetők felelősségét kell majd vizsgálnia. Elmondta azt is, hogy az Oroszországban lefolytatott értékesítési eljárás kapcsán az ellenőrzési hivatal több szabálysértést is megállapított. Feltétel volt, hogy orosz nyelven kell benyújtani a pályázatokat, de a győztes cég ezt angol nyelven tette meg, továbbá 30 napnál nem régebbi cégkivonatot is mellékelni kellett, amit a győztes pályázó elmulasztott, ennek ellenére azt javasolják a vagyontanács tagjainak, hogy fogadják el a nyertes pályázatot - sorolta az ellenőrzési hivatal elnöke.

A dokumentumok alapján jól látható, hogy jóval a 2008-as értékesítés előtt, már 2005-ben tárgyalásokat folytattak a kereskedelmi képviselet eladásáról, számos szabálysértést követtek el az ügyletben közreműködő és eljáró személyek, akik a tegnap folyamán az ügyészség látókörébe kerültek - húzta alá Gaál Szabolcs Barna.

Forrás: fidesz.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó