Azonos nyugdíjtervekkel rendelkeznek az idősebbek és a fiatalok
Friss kanadai felmérés szerint közel azonos nyugdíjtervekkel rendelkeznek a közvetlenül nyugdíj előtt álló baby boomer generáció tagjai és a ma harmincas, negyvenes éveikben járó fiatal felnőttek.
2011. január 10. 13:32

A kanadai Investors Group megbízásából készült felmérés szerint nem esett messze az alma a fájától, már ami a nyugdíj előtt álló generáció tagjait és az ő gyermekeikből álló fiatalabb korcsoport nyugdíjterveit illeti. Az ún. baby boomer, vagyis a II. világháború után született és az X generáció, azaz a ma harmincas, negyvenes évikben járó felnőttek megkérdezésével készült kutatás szerint a két korcsoport közel azonos elképzeléseket vall nyugdíjas éveiről. A megkérdezés szerint a közvetlenül nyugdíj előtt álló baby boomerek 66 százaléka állítja, hogy konkrét tervei vannak a nyugdíjas éveire, míg az X generáció tagjainak 58 százaléka állítja ugyanezt.

A harmincas, negyvenes éveikben járó észak-amerikai felnőttek 61 százaléka rendelkezik regisztrált nyugdíj megtakarítással, és ezek 85 százaléka tervezi, hogy az idei évben is azonos összegű megtakarítást helyez el a számláján. Az idősebb korcsoport körében 62 százalékos a regisztrált megtakarítók, és 79 százalékos az azonos összegű befizetést tervezők aránya.

Mind az idősebb, mind a fiatalabb korcsoportban tízből négyen tervezik, hogy nyugdíj mellett, részmunkaidőben továbbra is dolgoznának. A Scotiabank független felmérése a nyugdíj melletti munkatervekre vonatkozóan megállapította, sokan terveznek dolgozni nyugdíjasként, hozzátéve, hogy a nyugdíj melletti munkát részben mentális és szociális igények, részben anyagi okok motiválják.

Az Investors Group felmérése szerint egyébként a két korcsoport tagjai azonos, 60 százalék körüli arányban gondolják úgy, hogy nyugdíjba vonulásukat követően egy izgalmas, új szakasza kezdődik majd életüknek.

ELTE TÁTK Hírlevél
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó