Médiatörvény: Egy pszichopata gondolatai nyomában a jégcsákányról
2010. december 29. 20:06

Nem tudom, kinek mi jut eszébe a fenyőfa alá rakott médiatörvényről, nekem a jégcsákány. A Lawrence Block által halhatatlanná tett kedvenc regényhős-magándetektívem, Matt Scudder, a bűnügyi könyvsorozat Döfés a sötétben c. részében egy olyan pszichopata gyilkos nyomait kutatja, akinek „munkaeszköze” a fenti szerszám. Scudder ironikusan morfondírozik: „A törvény nem halált okozó fegyvernek, hanem halált okozó szerszámnak minősítette. Halált okozó fegyver a töltött pisztoly és revolver, a rugós és pillangókés, a tőr, a boxer, az ólmosbot – azaz minden, aminek nincs más funkciója, csak a gyilkolás. Egy jégcsákányt másra is lehet használni. Igaz, a férfi, akitől vettem, nem tudta megmondani, mire…Mi másra használná az ember, ha nem gyilkosságra? Már évek óta nem lehet kapni jégtömböt, nincs jegesember sem, aki házhoz hozza. Manapság műanyag tálcákat töltünk meg vízzel, beletesszük a mélyhűtőbe, és kész. Vagy olyan hűtőt vesz az ember, amin egy kütyü magától köpi ki a kész jégkockát.” A fent hivatkozott jogszabály tökéletes analógiája ez. Ugyanis semmi egyébre nem alkalmas, mint a vélemény és közlés jogának megnyomorítására.

Hírszerző - Papp László Tamás
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó