Dél-Korea folytatja a hadgyakorlatokat
Dél-Korea a jövő héten folytatja hadgyakorlatait, több mint húsz helyszínen tartanak katonai manővereket, de egyiket sem az Észak-Koreával közös, a tengeri határ mentén fekvő övezetben - közölte a dél-koreai hadsereg vasárnap.
2010. december 26. 12:03

A vezérkar tájékoztatása szerint a december 27-e és 31-e között szervezendő, éles lövészettel egybekötött manővereket 23 különböző helyszínen, a Koreai-félsziget három partvidékén tartják, amelyben a hadsereg szárazföldi, légi és tengeri erői vesznek részt. A hadsereg által közzé tett dokumentumban kiemelték ugyanakkor, hogy a Sárga-tengeren, az Észak-Koreával közös tengeri határ közelében, nem lesz gyakorlat.

Idén november 23-án az észak-koreai tüzérség 170 lövedéket lőtt a Dél-Korea nyugati partvidékén fekvő Jonpjong-sziget irányába, az ágyútűzben négy ember meghalt. Dél-Korea azóta több hadgyakorlatot tartott.  

Észak-Korea vitatja a tengeri határ nyomvonalát, amelyet az ENSZ jelölt ki a koreai háborút (1950-53) követően. A vitatott tengeri határ térsége számos tengeri csata helyszíne volt 1999-ben, 2002-ben és 2009 novemberében. Ez év márciusában egy dél-koreai fregattot ért torpedótalálat az övezetben, 46 matróz életét vesztette. Egy nemzetközi vizsgálat Phenjant tette felelőssé a történtekért, amit elutasított.

MTI nyomán
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó