Hú báz: Amikor a király levágott feje kerül elő a padlásról
2010. december 17. 13:33

Csütörtökön azAssociated Press sajtótájékoztatóján még több információ kiderült "navarrai" IV. Henrik francia király bebalzsamozott fejéről. Például az, hogy a királyi fő egy 84 esztendős vámszedő Jacques Bellanger padlásán pihent még 2010. januárjában.

A négyszáz éve, 1610-ben mumifikált fejet a francia királyok szokásos temetkezési helyén a Párizstól északra található Saint-Denis székesegyházban helyezték örök nyugalomra. A Nagy Francia Forradalom idején a templomból a királyi sírok feldúlása közben nyomaveszett.

Több mint száz év múlva tűnt föl ismét, az 1900-as években egy párizsi Drout akciós ház nyilvántartásában. Bellanger a vámszedő felesége 1955-ben vette meg tőlük ötezer frankért. A becses ereklye végül az idős Bellanger padlásán kötött ki, innen került egy faládában a Raymond Poincaré Egyetemi Kórház törvényszéki szakértőinek kezébe.

hír24
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó