Eörsi: "ha igaz, amit Gyurcsány ír"
2010. december 16. 16:09

"Ez a viszonylag hosszúra nyúlt bevezető azt a célt szolgálja, hogy világossá tegyem: amikor úgy kezdem írásomat, hogy „Ha igaz mindaz, amit Gyurcsány Ferenc tegnapi blogbejegyzésében ír”, akkor nem vonom kétségbe Gyurcsány Ferenc szövegének igazságtartalmát.  Azért használtam, ezt a „ha igaz” formulát, mert Gyurcsány Ferenc története – hiteles ügyészi információ szerint Polt Péter azt mondta, hogy „ Gyurcsányt nem lehet 2006 ősze miatt megvádolni. Semmi sincs a kezünkben. Most akkor minden erővel  Sukoróval kell kezdeni valamit” – rendkívül durva történet. Nem kevesebbet állít, mint hogy a Magyar Köztársaság ügyészsége koncepciós pert készít elő. A történet szerint a legfőbb ügyész nem egy elkövetett bűncselekmény elkövetője ellen emel vádat, hanem egy potenciális elkövetőhöz keres bűncselekményt. Mert mi is egy koncepciós per? Az, ha a hatalom felállít egy koncepciót valakinek a bűnösségéről, és ehhez addig keresi a büntetőjogi alapot, amíg meg nem találja. Súlyosabb esetben, ha nem találja, hát kreál egyet, vagy akár többet.  Márpedig, ha egy elmesélt történetből az a rendkívül súlyos következtetés adódik, hogy Magyarországon 2010-ben koncepciós per van előkészületben, akkor csupán a jólneveltség okán is kötelező úgy kezdeni, hogy „Ha igaz mindaz…”. Mert ha igaz, az szinte elviselhetetlen. És ha igaz, ne könnyebbüljünk meg attól, hogy esetünkben a koncepciós per enyhébb változatával állunk szemben, hiszen – lásd – Polt Péter nem talált bizonyítékot Gyurcsány Ferenc ellen 2006 ősze miatt, és lám, nem kreált egyet, hanem más bűncselekménnyel próbálkozik."

Eörsi Mátyás - galamus
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó