Hogyan keletkezett a Szaturnusz gyűrűje?
Több évszázados rejtélyre derülhet fény, amennyiben a legutóbbi tudományos eredmények beigazolódnak: egy kutató ugyanis kijelentette: rájött, hogyan jött létre a Szaturnuszt övező gyűrű. Ezt a gyűrűt a tudósok az 1600-as évek közepén fedezték fel, és azóta sem tudta senki megmagyarázni, hogyan alakulhatott ki.
2010. december 14. 07:40

Ennek a képződménynek a legkülönösebb tulajdonsága az összetétele. 90-95 százaléka ugyanis nem más, mint jég: a 'részecskék' mérete a jégszemcsék és a kisebb sziklák nagysága között váltakozik. Egyes szakemberek feltételezték, hogy korábban egy, a bolygó körül keringő hold robbant fel, és a törmelék annak a maradványa - így azonban a gyűrűnek csak a felét alkothatná jég, a másik felének különböző kőzetekből kellene állnia - írja a Nature.

Az új nézet szerint minden a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti születéséig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis a Szaturnuszt egy gázgyűrű vette körül, amelyben számos óriási hold keringett - ezek közül egy maradhatott meg, a Titán, amely ma is a bolygó körül kering. A gázfelhő azonban gravitációs kölcsönhatásba lépett a holdakkal, amelyeknek a pályája így összezsugorodott, és egyenként beszippantotta őket a Szaturnusz.

Mielőtt azonban ez bekövetkezett volna, a bolygó erős gravitációs mezeje is hatott rájuk, és 'kiszippantotta' belőlük a jeget - a folyamat hasonlóan működhetett, mint a Földön az árapály jelenség. A mai gyűrűrendszer az utolsó, beolvadt hold maradványa lehet, amely a feltételezések szerint egy óriási jéglabda lehetett, kőzetekkel a magjában.

OrientPress Hírügynökség
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó