Hogyan keletkezett a Szaturnusz gyűrűje?
Több évszázados rejtélyre derülhet fény, amennyiben a legutóbbi tudományos eredmények beigazolódnak: egy kutató ugyanis kijelentette: rájött, hogyan jött létre a Szaturnuszt övező gyűrű. Ezt a gyűrűt a tudósok az 1600-as évek közepén fedezték fel, és azóta sem tudta senki megmagyarázni, hogyan alakulhatott ki.
2010. december 14. 07:40

Ennek a képződménynek a legkülönösebb tulajdonsága az összetétele. 90-95 százaléka ugyanis nem más, mint jég: a 'részecskék' mérete a jégszemcsék és a kisebb sziklák nagysága között váltakozik. Egyes szakemberek feltételezték, hogy korábban egy, a bolygó körül keringő hold robbant fel, és a törmelék annak a maradványa - így azonban a gyűrűnek csak a felét alkothatná jég, a másik felének különböző kőzetekből kellene állnia - írja a Nature.

Az új nézet szerint minden a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti születéséig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis a Szaturnuszt egy gázgyűrű vette körül, amelyben számos óriási hold keringett - ezek közül egy maradhatott meg, a Titán, amely ma is a bolygó körül kering. A gázfelhő azonban gravitációs kölcsönhatásba lépett a holdakkal, amelyeknek a pályája így összezsugorodott, és egyenként beszippantotta őket a Szaturnusz.

Mielőtt azonban ez bekövetkezett volna, a bolygó erős gravitációs mezeje is hatott rájuk, és 'kiszippantotta' belőlük a jeget - a folyamat hasonlóan működhetett, mint a Földön az árapály jelenség. A mai gyűrűrendszer az utolsó, beolvadt hold maradványa lehet, amely a feltételezések szerint egy óriási jéglabda lehetett, kőzetekkel a magjában.

OrientPress Hírügynökség
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Német érdekeltségek is kampányoltak Duda ellen
  Kik és hogyan avatkoztak be külföldről a lengyel elnökválasztásba? (II. rész)
 • Életbe léptek a beutazási korlátozások
  Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
MTI Hírfelhasználó