Az idei volt a valaha mért legmelegebb november
Hans Joachim Schellnhuber vezető német klímakutató a NASA legfrissebb adataira hivatkozva azt mondja: ha december nem esik radikálisan a hőmérséklet, akkor a 2010-es lesz a valaha mért legmelegebb év.
2010. december 13. 13:42

Az idei november messze a valaha mért legmelegebb volt - mondta Hans Joachim Schellnhuber vezető német klímakutató az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) legfrissebb adataira hivatkozva. "Hacsak most decemberben nem esik radikálisan a hőmérséklet, a 2010-es év lesz a valaha mért legmelegebb, annak ellenére, hogy idén a La Nina nevű klímajelenség hűtő hatást fejtett ki" - hangsúlyozta a potsdami klímakutató központot 1991 óta vezető szaktekintély.

"Ha tartani akarjuk a 2 fokos határt, akkor - ezt kiszámoltuk - a globális kibocsátás tetőpontját legkésőbb 2020-ig el kell érnünk" - húzta alá Schellnhuber, akinek elmondása szerint egy kutató számára egyre nehezebben elképzelhető a nemzetközi fórumokon rögzített 2 Celsius-fokos felmelegedési maximum betartása, hacsak a politikai döntéshozók nem cselekednek nagyon gyorsan.

Mint mondta, a 2020-as dátum ugyan sajnos nem szerepel a napokban véget ért cancúni klímacsúcson elfogadott záródokumentumban, az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalások befejeztével azonban eredménynek tekinthető, hogy helyreállt a nemzetközi klímatárgyalásokba vetett bizalom.

"Az eredmény elsősorban mégis csupán egy lélegzetvételnyi szünetet biztosít, mivel végső soron minden lényegi kérdést 2011-re halasztottak" - tette hozzá Hans Joachim Schellnhuber.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó