Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban
Ha a születési ráta ellenőrizetlen marad, az súlyosan megterheli az állam szociális jóléti programját, annak eredménytelenségét is okozhatja.
2010. december 10. 15:12

Shokat Hayat Durrani, Pakisztán népesedési kérdésekben illetékes államtitkára szerint a jelenlegi születési arányszámok változatlansága mellett 2015-ig további 50 millió fővel nőhet az ország lakossága. Az államtitkár a Bahauddin Zakariya Egyetemen tartott konferencián kiemelte, úgy látja, a lakosság száma jóval nagyobb befolyással van Pakisztán gazdaságára és szociális szektorára, mint bármely más állam esetében. Durrani szerint egy ország sem tud úgy gazdaságilag fejlődni, ha a szegénység mértéke és a születések száma fenntarthatatlan. Mint mondta, a lakosság számának növekedése mind az állam, mind a szociális szektor számára komoly kihívás, éppen ezért tudatosítani kell a helyiekben, hogy az ország gazdasága nincs olyan helyzetben, hogy a nagyarányú népességnövekedés jelentette terheket elbírja.

Saba Gull, a társadalomtervezési bizottság tagja szerint 2015-re Pakisztán a szükséges erőforrások rendelkezésre állása nélkül válhat a Föld harmadik legnépesebb országává, ha a lakosság nem veszi komolyan a családtervezési programot. Hozzátette a népességszám a közelmúltban már így is meghaladta a 174 millió főt. Gull szerint elsődleges feladat, hogy a jövő generációi számára biztosítsák a megfelelő élelmezést, oktatást, egészségügyi ellátást, amely területekre viszont hiába fordítanak jelentős összegeket, ha a lakosság 70 százaléka nem él a családtervezési módszerekkel.

Pakisztán kormánya a családtervezési program keretében 2020-ig zéró növekedési ütemmel szeretné stabilizálni a népességszámot. Ennek fontos eleme, hogy a lakosokat, főleg a nőket a családtervezési módszerekkel megismertessék, és ezek alkalmazására rábírják őket. A jelenlegi adatok szerint azonban csak a lakosok 30 százaléka tervezi tudatosan a gyermekszámot különböző fogamzásgátló módszerekkel. A jelenlegi termékenységi ráta így még mindig igen magas, amelynek köszönhetően tavaly percenként 6, óránként 403 fővel nőtt a lakosok száma.

ELTE-TÁTK Hírlevél
  • Kilencvenöt éves a Magyar Rádió!
    A magyar kultúra fegyvertára erős fegyverrel gyarapodott 1925-ben. Mindenki tudta akkor, hogy ez mit jelent.
  • Helyreállította a németek büszkeségét Helmut Kohl
    Huszonöt évig töltötte be a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét, és Németország legnépszerűbb pártjává tette a CDU-t. A berlini fal leomlásának híre Lengyelországban érte, ahonnan hazatérve egy „bel- és külpolitikai mesterfogást” hajtott végre. Helmut Kohl 1990. október 3-án egyesítette a megosztott Németországot, majd a december 2-i választásokon – ma 30 éve – fölényes sikert aratott a CDU élén. Életének következő másfél évtizedét a kelet- és közép-európai államok, köztük Magyarország európai integrációjának szentelte.
  • Maruzsa: a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen
    A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka - közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár.
MTI Hírfelhasználó