Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban
Ha a születési ráta ellenőrizetlen marad, az súlyosan megterheli az állam szociális jóléti programját, annak eredménytelenségét is okozhatja.
2010. december 10. 15:12

Shokat Hayat Durrani, Pakisztán népesedési kérdésekben illetékes államtitkára szerint a jelenlegi születési arányszámok változatlansága mellett 2015-ig további 50 millió fővel nőhet az ország lakossága. Az államtitkár a Bahauddin Zakariya Egyetemen tartott konferencián kiemelte, úgy látja, a lakosság száma jóval nagyobb befolyással van Pakisztán gazdaságára és szociális szektorára, mint bármely más állam esetében. Durrani szerint egy ország sem tud úgy gazdaságilag fejlődni, ha a szegénység mértéke és a születések száma fenntarthatatlan. Mint mondta, a lakosság számának növekedése mind az állam, mind a szociális szektor számára komoly kihívás, éppen ezért tudatosítani kell a helyiekben, hogy az ország gazdasága nincs olyan helyzetben, hogy a nagyarányú népességnövekedés jelentette terheket elbírja.

Saba Gull, a társadalomtervezési bizottság tagja szerint 2015-re Pakisztán a szükséges erőforrások rendelkezésre állása nélkül válhat a Föld harmadik legnépesebb országává, ha a lakosság nem veszi komolyan a családtervezési programot. Hozzátette a népességszám a közelmúltban már így is meghaladta a 174 millió főt. Gull szerint elsődleges feladat, hogy a jövő generációi számára biztosítsák a megfelelő élelmezést, oktatást, egészségügyi ellátást, amely területekre viszont hiába fordítanak jelentős összegeket, ha a lakosság 70 százaléka nem él a családtervezési módszerekkel.

Pakisztán kormánya a családtervezési program keretében 2020-ig zéró növekedési ütemmel szeretné stabilizálni a népességszámot. Ennek fontos eleme, hogy a lakosokat, főleg a nőket a családtervezési módszerekkel megismertessék, és ezek alkalmazására rábírják őket. A jelenlegi adatok szerint azonban csak a lakosok 30 százaléka tervezi tudatosan a gyermekszámot különböző fogamzásgátló módszerekkel. A jelenlegi termékenységi ráta így még mindig igen magas, amelynek köszönhetően tavaly percenként 6, óránként 403 fővel nőtt a lakosok száma.

ELTE-TÁTK Hírlevél
MTI Hírfelhasználó