A sport művészete
11 beszélgetés 13 sportolóval. Gundal Takács Gábor a kötet bemutatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy interjúinak nem szenzációhajhászás volt a célja, hanem egyedülálló sportolói életutak és élethelyzetek bemutatása.
2010. december 5. 17:02

A könyv alapját szolgáló interjúk egy rendezvénysorozat beszélgetései voltak eredetileg, melyeket egy kulturális lapban jelentették volna meg, azonban ez a terv meghiúsult. Ekkor jött az ötlet, hogy egy könyv készüljön belőle – elevenítette fel a kötet létrejövetelének pillanatait Gundel Takács Gábor. Mint megjegyezte, elsősorban a kíváncsiság vezérelte, hogy milyen is maga a sportoló és milyen a személyisége. Az interjúalanyok kiválasztásáról szólva úgy fogalmazott, mindegyikükben volt valami egyedi, Kokó például egy olyan sportágat űz, aminek az alapja az az ősi virtus, ami mindenkiben megvan ugyan, mégis kevesen élik meg. Gundal Takács Gábor az öttusát a legheroisztikusabb sportágnak nevezte, Pásztory Dóra kiválasztása mellett pedig azzal érvelt, hogy az úszás mindig távol állt tőle, és viszonylag keveset tudott az egyéni sportágakról. Hozzátette: az is lényeges szempont volt, hogy olyan sportolót válasszon, aki amellett, hogy érdekes pályafutást tudhat maga mögött, olyan képességek birtokában is legyen, hogy mindezt képes is legyen megosztani a hallgatósággal. Ezzel kapcsolatosan a szerző arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötetben csupa olyan sportoló szerepel (Pálinger Kalatint kivéve), aki már befejezte aktív sportolói pályafutását.

A sportban nincs kifejezésünk arra, ha valaki igazi minőségi szinten űzi az adott sportágat, a művészet pedig igazán jól szimbolizálná mindezt – utalt a könyv címadására Gundel Takács Gábor, aki szerint a tehetséget ugyan nem lehet tanítani, azonban az interjúkat olvasva rengeteget lehet tanulni arról, hogyan éltek a lehetőségeikkel azok, akiknek mindez adott volt. Az olvasóra rá van bízva, mit vesz észre, és mit adaptál be saját életébe – jegyezte meg a szerző, kiemelve: már az elég, ha mindössze egyetlen mondat érinti meg az olvasót.

A könyvben olvasható beszélgetések az alábbi sportolókkal, edzőkkel készültek:
- Kovács "Koko" István ökölvívó
- Nagy Tímea párbajtőrvívó
- Egervári Sándor labdarúgóedző
- Lázár Vilmos és Lázár Zoltán fogathajtók
- Pásztory Dóra úszó
- Rátgéber László kosárlabdaedző
- Fábián László öttusázó
- Regőczy Krisztina és Sallay András jégtáncosok
- Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző
- Pálinger Katalin kézilabdázó
- Kemény Dénes vízilabdaedző

Bencze Áron
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó