Szonda Ipsos: maradtak a pártarányok
Továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék. A Jobbik most 10 százalék alá szorult.
2010. november 30. 10:02

Az elmúlt egy hónapban szinte mindegyik párt tábora csökkent, több jele mutatkozik a politikától való távolságtartás terjedésének - olvasható a Népszabadságban a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye. 45 százalék lett a politikától távolra kerülők aránya. A választói aktivitási szint pedig nagyon mérsékelt, mindössze 41 százalék. A Fidesz nagyjából 150 ezer támogatót veszített: az októberi közvélemény-kutatáskor mért 39 százaléka 37-re mérséklődött az összes választópolgár körében. A szocialistáknak 10, a Jobbiknak 4 százalékos a támogatottsága, ezek is alatta maradnak a korábbi hónapok eredményeinek. Az LMP két százalékon maradt.

Különösen a radikális párt esetében nagyok a változások, hiszen a nyár közepén még a választókorúak 8-9 százalékát maga mögött érezhette.

A biztos pártválasztók körében továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék. A Jobbik eddig folyamatosan meghaladta a 10 százalékot, most ez alá szorult. Az LMP pedig továbbra is alatta marad az ötszázalékos küszöbnek.

A Jobbik megtartotta ötszázalékos szavazótáborát a fővárosban, de vidéken tízről öt százalékra esett vissza támogatói aránya. A fiatalok és a középrétegek körében azonban átlagot meghaladó a pozíciója.

A Fidesz támogatói főleg a vidékiek, a fiatalok vagy középkorúak, középosztálybeliek. Az MSZP táborát pedig az 50 év felettiek, nagyvárosokban élők, budapestiek alkotják. Az LMP-hez főképpen a fővárosiak, a fiatalok és a szellemi munkát végzők kötődnek.

MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó