Lakásvásárlók átverve - elhallgatott társasházi tartozások
Sokba kerülhet a lakásvásárlóknak, hogy a társasházak költségvetési adatai nem nyilvánosak, csak a tulajdonosok számára elérhetőek.
2010. november 24. 12:58

Az adósságcsapdában vergődő fővárosi társasházak új beköltözői csak a tulajdonjog megszerzése után hónapokkal, sokszor csak az első közgyűlésen szembesülnek azzal, mit vettek.

A hazai lakásvásárló ugyan általában ellenőrzi a megszerezni kívánt ingatlan műszaki és esztétikai állapotát, a tulajdoni lapot, valamint a közműegyenleget, de a társasház általános állaga és gazdasági helyzete többnyire nem érdekli. Ezt bizonyítja az is, hogy bár több ezer fővárosi társasház vergődik adósságcsapdában, a vásárlók csak elvétve informálódnak a közös képviselőknél a társasház aktuális fizetési kötelezettségeiről, vagy a későbbi költségeket befolyásoló egyéb tényezőkről, igaz, hiába is tennék – vázolta a helyzetet Dr. Kovács Zoltán, a társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier ügyvezető igazgatója.

Ugyanis, a jelenlegi szabályozásban a társasházak gazdasági adatait csak a külön tulajdonok tulajdonosai ismerhetik meg, vagy adhatnak felhatalmazást a közös képviselőnek az információk kiadására. Márpedig a tulajdonosok a gyors eladásra, a legmagasabb ár elérésére koncentrálva többnyire úgy gondolják, a korrekt tájékoztatás egyáltalán nem áll érdekükben, ezért inkább hallgatnak. Ezzel tudatosan, vagy tudatlanul vállalják. hogy a valós helyzet eltitkolásával jogsértést követhetnek el. Hiába lesz tehát hamarosan kötelező az energiatanúsítvány a használt lakásokra is, hiába létezik szavatossági jog, a vásárló még koránt sincs birtokában a megalapozott döntéshez szükséges összes információnak

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a válság következményeként a társasházi lakás piacon ma akár 20-30 százalékos engedményt is el lehet érni, de a remélt hasznot jelentősen lecsökkentheti, sőt fel is emésztheti egy fel nem ismert adósságcsapda következménye. A társasház költségvetésének felborulása, a közműtartozások halmozódása, a szükséges javítási és karbantartási munkák elodázásához, az épület állapotának rohamos romlásához vezet, a meghibásodások kijavítása pedig hosszútávon ható adósságspirált indít el.

A szakember szerint a vásárló egyet tehet, körültekintőbben jár el lakásvásárláskor. Törekednie kell arra, hogy a tulajdonos felhatalmazásával a képviselőktől, vagy annak hiányában a lakóktól szerezze meg a társasházról elérhető legtöbb információt.

gondola
MTI Hírfelhasználó