A zongorázást nem lehet elfelejteni
Jól képzett zenészeket vizsgálva arra a következtetésre jutottak német neurológusok, hogy az ujjtechnika az emlékezet építőköveiben rögzül, és bármikor előhívható.
2010. november 19. 16:41

Lipcsei és würzburgi kutatók szerint a bonyolult mozdulatok mintájának modulokba rendezése lehetővé teszi az agy számára, hogy gyorsan előhívja a mozdulatsort. Így energiát és időt spórol, a zenészek pedig virtuózzá lehetnek általa.

Az összetett mozdulatsorok ellenőrzése és tárolása mikéntjének feltérképezésére a kutatók kilenc hegedű- és hat zongoraművész kézmozgását figyelték meg. A zenészek próbagyakorlatokat játszottak, a szakemberek bal kezük mozdulatait jegyezték fel.

Ezek után a zenészek fejére helyezett mágneses eszközzel spontán ujjmozgásokat idéztek elő. A vizsgálat felfedte: a spontán mozdulatok ugyanazokból a mintákból építkeztek, amelyeket a zenészek játékukhoz elsajátítottak. A zenei képzettséggel nem rendelkező 17 emberen elvégzett ugyanilyen vizsgálat teljesen más eredményt hozott - derült ki a Current Biology című folyóiratban közzétett tanulmányból.

A kutatók a zenészek intenzív képzésével magyarázzák a jelenséget, amelynek során az agy felismer mozdulatokat, és felépíti az egyes elemekből.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó