Az adóváltozások átrendezhetik a befektetési piacot
A jövő évi adócsomag-tervezet alapján olyan módosulásokkal kell számolni, amelyek befolyásolhatják a hazai befektetési piac szerkezetét.
2010. november 15. 16:24

Ezek a változások egyik legfontosabb következménye az lehet, hogy tovább erősödhet a lakossági megtakarítási hajlandóság, amelyre mind az egyéni háztartások, mind makrogazdaság szintjén nagy szükség van. Gyakorlatilag a recesszió kezdetéig éveken keresztül az eladósodás volt a trend, és csak a válság sokkja óta kezdődött meg a megtakarítások növekedése. Ez azonban az eladósodásnál jóval lassúbb folyamat, így fontos, hogy a pozitív trend előre láthatóan a következő években folytatódhat – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Csökkenő intézményi befektetések

„A magánnyugdíjpénztári befizetéseket érintő változások miatt várhatóan jövőre nem gyarapszik a pénztárak által kezelt vagyon mértéke. Ez egyrészt közvetlenül is hatással lesz a hazai tőzsdére, mivel kiesik az általuk befektetett vagyon egy része, ami már önmagában is rontja a hazai részvénypiac teljesítményét. Másrészt, mivel tipikusan az intézményi befektetők azok, akik a kockázatosabb, ugyanakkor hosszabb távon magasabb hozammal kecsegtető, újonnan bevezetett cégekbe fektetni tudnak, ezért az intézményi befektetések csökkenése elsősorban ezeknek a cégeknek a pozícióit gyengítheti” – mondta el a szakember.

Növekvő egyéni megtakarítások

„Az szja jövőre tervezett, 16%-ra történő csökkentése miatt várhatóan növekedhetnek a háztartások megtakarításai, aminek egy része az egyéni befektetések növekedését szolgálhatja” – véli Horváth István.

2011-től módosul több befektetési eszközre vonatkozó adózási szabályozás: 30%-ról 20%-ra mérséklődik az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, illetve a nyesz, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegek után járó adójóváírás mértéke. „A magánnyugdíjpénztárak körüli bizonytalanságok miatt azonban  a csökkenő kedvezmény ellenére is ezeknek a megtakarítási formáknak a felfutására számítunk, hiszen bizonytalan gazdasági környezetben felértékelődnek a hosszú távon biztos befektetési lehetőségek” – mondta el a szakember.

Bár már idén július 1-jétől életbe lépett, de hatását várhatóan igazán 2011-től fogja éreztetni az a törvénymódosítás, miszerint az egyenes ági rokonok illetékmentesen örökölhetnek. Befektetési szempontból ez azért fontos, mert korábban a befektetési alapokat öröklés esetén 15-40% közötti örökösödési adó terhelte. A módosítást követően az egyenes ági leszármazottak számára – a befektetési biztosításokhoz, az ún. unit-linked termékekhez hasonlóan – nem kell a továbbiakban az örökösödési adóval számolni, ami még vonzóbbá teheti a befektetési alapokat.

Mindezen változásokat egybevéve az látjuk, hogy 2011-ben várhatóan csökkenni fog a hazai tőzsde teljesítménye, miközben növekedhet a háztartások megtakarításainak mértéke és jelentősége. A változó jogszabályi környezet hatására fokozódó bizonytalanság miatt pedig kiemelt szerephez juthatnak a hosszú távon biztos, szja és kamatadó előnyöket hordozó megtakarítási lehetőségek.

K&H Alapkezelő
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó