Felülvizsgálhatják kétszáz, 2006 őszén letartóztatott ügyét
Törvényjavaslatot készít Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott és stábja.
2010. november 11. 17:00

Ennek alapján felülvizsgálhatják körülbelül kétszáz, a 2006. őszi fővárosi események közben akkor őrizetbe vett, illetve előzetes letartóztatásba helyezett ügyét.

A HVG csütörtökön megjelent számában arról írt: Balsai Istvánék a 2006. őszi események idején történt előzetes letartóztatások és elmarasztaló ítéletek jelentős részét törvényhozási aktussal semmissé kívánják nyilvánítani.

Balsai István elmondta: a jelenleg készülő jogszabálytervezet azokat az embereket érintené, akiknek esetében a 2006. szeptemberi és októberi rendőri brutalitások kapcsán kizárólag a "valótlan tartalmú" rendőrségi iratok képezték a feljelentések alapját, vagyis semmilyen más bizonyíték nem volt, és ezek alapján vették őrizete, helyezték előzetes letartóztatásba őket. Ezek az emberek lesznek jogosultak felülvizsgálatot kérni, illetve a hatóságnak hivatalból kell majd eljárnia - tette hozzá.

Balsai István elmondta, becsléseik szerint mindez körülbelül kétszáz embert érinthet.

Arra a kérdésre, hogy mikorra készülhet el az előterjesztés - amelyet képviselői indítványként fognak benyújtani a parlamentnek -, a miniszterelnöki megbízott úgy válaszolt: "időben sajtótájékoztatót fogunk tartani".

Balsai István október 19-i sajtótájékoztatóján ismertette részjelentését a 2006. szeptember 17. és október 24. közötti napokban a fővárosban történt rendőri intézkedésekről, valamint a politikai és büntetőjogi felelősök azonosításának vizsgálatáról.

A dokumentum bírálja egyebek mellet a bíróságok akkori működését is, megállapítása szerint ugyanis a közterületeken elfogott civilek ellen indított eljárások törvényes alapjai aggályosak.

infoRádió
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
MTI Hírfelhasználó