Megdöbbentő döntést hozott az izlandi kormány
Sigfusson izlandi pénzügyminiszter visszautasította a Brüsszel által felajánlott csatlakozási támogatás összegét. A szigetországban felerősödött az EU-szkeptikus hangulat, a lakosság jelentős része ma is visszavonná az ország csatlakozási kérelmét.
2010. november 12. 08:07

Steingrímur Sigfusson izlandi pénzügyminiszter bejelentette, Reykjavík nem kívánja igénybe venni az Európai Bizottság által felajánlott 30 millió eurós előcsatlakozási támogatást. Az Európai Unió végrehajtó szerve még júniusban döntött arról, hogy Izland jogosult az IPA (Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) forrásainak igénybevételére, a szigetország azonban visszautasította a Brüsszel által felajánlott összeget.

A szigetország EU-szkeptikus táborának miniszterei attól tartanak, a támogatás felhasználása már a tárgyalások kezdeti szakaszában hozzájárulna az izlandi szabályozás "EU-párti" irányba való eltolódásához. Mind a képviselők, mind az állampolgárok körében felerősödött a csatlakozás iránti ellenérzés, az EUbusiness felmérése szerint a lakosság egyharmada jelenleg is berekesztené a tárgyalásokat.
Az IPA (Instrument For Pre-Accession Assistance - Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) 2007. január 1-jétől segíti az előcsatlakozási szakaszban lévő országok strukturális felzárkózását. A program elindításával Brüsszel kiemelt célja, hogy a tagjelölt országot megismertesse az EU politikáival, munkamódszereivel és pályázati eljárásaival, ezáltal is felkészítve a majdani csatlakozásra.
 
Az előcsatlakozási támogatás forrásait a tagjelölt országok általában az intézményi kapacitás megerősítésére, az integrációs folyamat megkönnyítésére, a gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítésére fordítják. Izland esetében a tagsági felkészülést célzó projekt nagy része az Európai Unió működését megismertető és népszerűsítő műhelykonferenciák és tájékoztató kampányok szervezésére irányult volna.
 
A brüsszeli tervezet azonban nem nyerte el az izlandi képviselők tetszését, így Sigfusson pénzügyminiszter álláspontjához az igazságügyi, valamint a közlekedési és hírközlési minisztérium is csatlakozott. Angela Filote, a bővítés szóvivője tagadta, hogy az IPA forrásainak összege EU-párti propagandát szolgálna és hozzátette, a Bizottság továbbra is fenntartja Reykjavík számára a támogatás igénybevételének lehetőségét.
 
"Az előcsatlakozási támogatások valamennyi potenciális tagjelölt ország számára hozzáférhetőek. Ez az izlandi partnerek számára is lehetőséget nyújt az EU tagság előkészítésére" - nyilatkozta a szóvivő.
 
A csatlakozási tárgyalások minden zökkenő ellenére (Icesave-ügy, halászati kérdés) gördülékenyen haladnak, köszönhető ez annak, hogy a szigetország már korábban átvette a közösségi joganyag jelentős részét. A tárgyalások jelenlegi (első) szakaszában elsőszámú feladat a joganyagok teljeskörű összevetése, mely novemberben vette kezdetét és várhatóan 2011 nyaráig tart majd.
Kitekintő
  • Vér a pesti utcán: Ezt soha nem felejtjük el nekik!
    Tizenöt évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el a budapesti utcákat, ezt "soha nem fogjuk elfelejteni nekik"! - jelentette ki Orbán Viktor szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
MTI Hírfelhasználó