K&H: Amerika versus EU - verseny a jegybankok között
Nem látni reális esélyét annak, hogy a közeljövőben megvalósulna a Világbank elnöke által hangoztatott, új aranystandard pénzügyi rendszer.
2010. november 8. 16:03

„A jelenlegi gazdasági körülmények között nem látni reális esélyét annak, hogy a közeljövőben megvalósulna a Világbank elnöke által hangoztatott, új aranystandard pénzügyi rendszer, mivel ez igen korlátozná a jegybankok mozgásterét. Márpedig a világ nagy központi bankjainak legnagyobb kihívása éppen az, hogy megtalálják, milyen tőkepiaci beavatkozásokkal tudják élénkíteni a gazdaságot” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Jelenleg a világ vezető jegybankjai éppen azon tevékenykednek, hogy fellendítsék a gazdasági növekedést, ennek pedig egyik eszköze éppen az, hogy leértékelik a hazai devizát. Ezért nehéz elképzelni, hogy a következő években újra bevezetésre kerülne egy aranystandard rendszer, amely azt jelentené, hogy a devizák értékét az arany árához képest határozzák meg. Ennek éppen ellenkezőjét figyelhetjük meg: Kínát évek óta azzal támadják, hogy alacsonyan tartja a jüant, a múlt héten pedig az USA jelentette be, hogy újra felpörgeti a pénznyomtatást, ezzel is hozzájárulva a dollár gyengüléséhez” - tette hozzá a szakember.

Bár ezek az intézkedések rövid távon valóban hatásosak lehetnek a gazdaság élénkítésére, hosszabb távon azonban komoly gazdasági és politikai kockázatot jelentenek, hiszen a devizát leértékelő országok protekcionista magatartása a többiek számára jelent komoly növekedési kockázatokat. Nem véletlen tehát, hogy a német pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozatában éppen az amerikai Fed elnököt kritizálta a dollár gyengítése miatt. Ez két szempontból is érthető: egyrészt a Fed éppen amiatt támadja Kínát, amiért mesterségesen alacsony szinten tartja a jüant, miközben maga is ezt teszi – igaz, más eszközökkel. Másrészt azonban, ha a dollár árfolyamát – természetesen csak technikai értelemben - összevetjük a német márkával, jól látható, hogy a dollár árfolyama olyan alacsony szintre süllyedt, ami komoly fék lehet az unió gazdaságát is komolyan meghatározó német gazdaság növekedésének.

„Rövid távon az látható, hogy az árfolyamháború lehetősége újra elbizonytalanítja a tőkepiacokat, ami továbbra is az arany felé tereli a befektetőket. Így az év hátralevő részében vélhetően maradni fog az arany világpiaci árának rekord magas értéke, de azt sem tartjuk kizártnak, hogy újabb rekordok dőljenek meg” – mondta el Horváth István.

K&H Alapkezelő
Címkék:
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó