Jogtalanul használt fel 2 milliárdot az Omninvest
Két héten belül lezárul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálata, amely valószínűsíthetően a hivatal büntetőfeljelentését vonja maga után jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt.
2010. október 29. 08:36

A vizsgálat egyebek mellett azt állapítja meg, hogy a H1N1 vírus elleni oltóanyagot előállító OMNINVEST Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott 2 milliárd forint összegű állami támogatást, amelynek célja az oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztése volt. A vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az OMNINVEST Development Kft. ebből a célból saját anyavállalatát, az OMNINVEST Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt - olvasható a KEHI közleményében.

A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén.

A hivatal szerepvállalásának köszönhetően az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak visszafizet csaknem 2 milliárd Ft közpénzt.

A KEHI, a novemberben záruló vizsgálatának megállapításait, két héten belül megküldi az érintetteknek.

gondola
MTI Hírfelhasználó