Újra kitört a Merapi
Ismét kitört csütörtökön az indonéziai Jáva szigetén a Merapi vulkán, de újabb halálesetekről, illetve sérülésekről nem érkezett hír.
2010. október 28. 18:58

Ezzel szemben a kitörést alig 24 órával megelőző, mentawai-szigeteki szökőár áldozatainak száma egyre növekszik és a hatóságok szerint az ötszázat is elérheti. A Merapi újabb kitörése helyi idő szerint délután fél ötkor kezdődött, de egyelőre csak forró hamut lövellt ki a vulkán. A tűzhányó keddi kitörése 33 ember halálát okozta. A másik katasztrófa sújtotta helyszínen, a Szumátra közeli Mentawai-szigeteken a szökőár egyre több áldozatának a holttestét találják meg a mentőcsapatok, s így csütörtökre 370-re emelkedett a természeti csapás halottainak száma.

A viharos tenger és a rossz időjárási körülmények miatt a mentő- és kutatócsapatok napokig nem tudták megközelíteni a szigetláncot, így sok helyütt a partokon és az utcákon még most is felpüffedt holttestek hevernek. Jelenleg még 338 embert keresnek, ők valószínűleg már nem élnek, de a kutatást megnehezíti, hogy a holttesteket messzire elsodorhatták a 3-6 méter magas hullámok, amelyek 600 méter mélyen hatoltak be a szárazföldre.

A mentési munkálatok koordinátora elmondta, hogy csodával határos módon szerdán Pagai Selatan szigetén a fák között élve találtak egy másfél éves kisgyereket, akinek a szülei meghaltak a szökőárban. Az elmosott szigetekre Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő is ellátogatott, hogy személyesen felügyelje az ételt, vizet és gyógyszereket tartalmazó segélycsomagok érkezését és megnyugtassa a túlélőket.

Az alig 24 órás különbséggel bekövetkezett természeti csapások komoly próbáját jelentették az indonéziai katasztrófa-elhárítási rendszernek. Hivatalos források szerint rontotta a helyzetet, hogy a 2004-es hatalmas cunami után kiépített vészjelző rendszer elromlott, mivel nem volt rendesen karbantartva. Az Európai Bizottság 1,5 millió eurót különített el a kettős katasztrófa áldozatainak részére. Ez az összeg 87 ezer ember megsegítésére elegendő.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó