Újra kitört a Merapi
Ismét kitört csütörtökön az indonéziai Jáva szigetén a Merapi vulkán, de újabb halálesetekről, illetve sérülésekről nem érkezett hír.
2010. október 28. 18:58

Ezzel szemben a kitörést alig 24 órával megelőző, mentawai-szigeteki szökőár áldozatainak száma egyre növekszik és a hatóságok szerint az ötszázat is elérheti. A Merapi újabb kitörése helyi idő szerint délután fél ötkor kezdődött, de egyelőre csak forró hamut lövellt ki a vulkán. A tűzhányó keddi kitörése 33 ember halálát okozta. A másik katasztrófa sújtotta helyszínen, a Szumátra közeli Mentawai-szigeteken a szökőár egyre több áldozatának a holttestét találják meg a mentőcsapatok, s így csütörtökre 370-re emelkedett a természeti csapás halottainak száma.

A viharos tenger és a rossz időjárási körülmények miatt a mentő- és kutatócsapatok napokig nem tudták megközelíteni a szigetláncot, így sok helyütt a partokon és az utcákon még most is felpüffedt holttestek hevernek. Jelenleg még 338 embert keresnek, ők valószínűleg már nem élnek, de a kutatást megnehezíti, hogy a holttesteket messzire elsodorhatták a 3-6 méter magas hullámok, amelyek 600 méter mélyen hatoltak be a szárazföldre.

A mentési munkálatok koordinátora elmondta, hogy csodával határos módon szerdán Pagai Selatan szigetén a fák között élve találtak egy másfél éves kisgyereket, akinek a szülei meghaltak a szökőárban. Az elmosott szigetekre Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő is ellátogatott, hogy személyesen felügyelje az ételt, vizet és gyógyszereket tartalmazó segélycsomagok érkezését és megnyugtassa a túlélőket.

Az alig 24 órás különbséggel bekövetkezett természeti csapások komoly próbáját jelentették az indonéziai katasztrófa-elhárítási rendszernek. Hivatalos források szerint rontotta a helyzetet, hogy a 2004-es hatalmas cunami után kiépített vészjelző rendszer elromlott, mivel nem volt rendesen karbantartva. Az Európai Bizottság 1,5 millió eurót különített el a kettős katasztrófa áldozatainak részére. Ez az összeg 87 ezer ember megsegítésére elegendő.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó