Tízmillió euró Mladic fejére
A szerb kormány az eddigi összeg tízszeresére, tízmillió euróra emeli a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok fejére kitűzött vérdíjat - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő belgrádi kormányzati illetékes.
2010. október 28. 17:46

A vérdíj összegének felemeléséről még a nap folyamán hivatalos bejelentést tesznek. Mladic elfogása a feltétele Szerbia további EU-integrációjának. A boszniai szerb extábornok a hágai Nemzetközi Törvényszék körözése alatt áll, de a szerbek közül sokan ma is hősnek tartják.

A nyomravezetőnek egyébként nem kell adóznia a kifizetett jutalom után. Az Egyesült Államok a szerb kormány vérdíjától függetlenül 5 millió dollárt és teljes körű védelmet ígér annak, aki segít Mladic kézre kerítésében.

Az intézkedés vélhetően összefügg azzal, hogy az Európai Unió a hét elején zöld jelzést adott a szerb EU-integráció folytatásának, de hangsúlyozta, minden további előrelépés csak akkor lehetséges, ha Szerbia "maradéktalanul együttműködik" a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. E formulán az első számú hágai szökevény, a Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban sokak által ma is hősnek tartott Mladic elfogását és kiadatását szokták érteni.

A szerb kormány három éve tűzött ki egymillió euró vérdíjat Mladic fejére. Pénzjutalmat ígértek a másik, még szökésben lévő hágai vádlott, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető elfogásáért is, most ezt is felemelték 500 ezer euróra. A nyomravezetőnek egyébként nem kell adóznia a kifizetett jutalom után.

Mladic ellen 1995-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás, emberiesség elleni bűntett és háborús bűncselekmények miatt. 2000 októberéig, amíg fennállt az azóta - a hágai törvényszék fogdájában - elhunyt Slobodan Milosevic rendszere, háborítatlanul élt Belgrádban. Azóta kénytelen rejtőzködni, de Serge Brammertz hágai főügyész az elmúlt hónapokban többször is kijelentette, vannak arra utaló jelek, hogy Mladic Szerbiában van.

MTI nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó