Berlusconit zavarja az igazságszolgáltatás
Silvio Berlusconi nem jelent meg tegnap a római ügyészségen meghallgatásra. A vizsgálódó ügyészek meghívását azért kapta meg a kormányfő, valamint fia, Pier Silvio és hét társuk, mert úgy vélik a milánói és a római nyomozó szervek, hogy Berlusconi Fininvest nevű cégének (Mediaset-csoport) vezetőiként 2003-2004-ben különböző fiktív külföldi televíziós jogosultságok "vásárlásával" érték el azt, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük. Ha ez bebizonyosodik, a kormányfőnek és a cég többi vezetőjének az adószabályok megsértése miatt kellene bíróság elé állniuk. A hangsúly a feltételes módon van.
2010. október 29. 08:23

"Abban az időben semmi közöm nem volt a Mediaset-csoporthoz, melyet a fiam és a lányom elnökölt"- mondta még múlt héten Berlusconi kérdésre válaszolva. Az ügyészség még két héttel ezelőtt jelezte, hogy vizsgálatai során szüksége lenne a vizsgált személyek részéről személyes felvilágosításra, azonban az első pillanattól kezdve valószínű volt, hogy Berlusconi nem fog különösebben foglalkozni az üggyel, magára a meghívásra is csak ügyvédei adtak elutasító választ. A kormányfő ráadásul az ügy kapcsán nemcsak az Olaszországban oly gyakori elévülésben, hanem az olasz parlament "támogatásában" is bízhat.

Elképzelhető ugyanis, hogy az olasz törvényhozás végre el fogja fogadni a vezető állami tisztségviselők külön mentelmi jogáról szóló, régóta napirenden lévő törvényjavaslatot. A nyári belpolitikai viharok, a kormánypárti többség belső vitái és szakadásai ideje alatt ugyan "jegelték" a kimondatlanul is őt segítő szabályozást, múlt héten azonban éppen Berlusconi jelentette be, hogy mielőbb szeretné, ha döntésre vinné az ügyet a parlament két háza. "A törvényjavaslat elkerülhetetlen"- mondta ki a jelszót a miniszterelnök. A kormányfő igazságügy-miniszteréről "Alfano-törvénynek" hívott javaslat lényegi részét kisebb meglepetésre a Berlusconit nemrég elhagyó Gianfranco Fini új frakciója is sokáig támogatta.

A javaslat értelmében a kormányfő és az államfő ellen még regnálásuk előtt indított ügyeket is felfüggesztenék a hivatali idejük alatt. Az"Alfano-törvény" elfogadása esetére az ellenzéki Demokraták (PD) vezére, Pier Luigi Bersani barikádokat ígért a Képviselőházba és kijelentette, hogy hajlandóak akár a népszavazást is támogatni a törvény hatálytalanításáról. A radikálisabb ellenzéki párt, az Értékek Olaszországa (IdV) egyébként már egy ideje gyűjti a szignókat a javaslat ellen. Napolitano államfő -akinek alkotmányossági aggályai is vannak- "ésszerűtlennek" és "a függetlenséget csökkentőnek" nevezte  a jobboldali többség javaslatát. 

"Én soha nem reklamáltam ezért a törvényért. A pártom nyújtotta be a javaslatot és különben is, ilyen szabályozás sok másik országban létezik"- nyilatkozta Berlusconi, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nevű német lapnak azt is elmondta, hogy "természetesen indul" a következő választásokon, ezzel mintegy eloszlatva azokata feltételezéseket, hogy a kormányfői posztot az államfőire cserélné 2013 áprilisában. A távoli hónapban egyébként -rendes menetrend szerint-egyszerre lennének parlamenti választások majd államfő-választás Itáliában.

Miután Gianfranco Fini képviselői egyre több feltételt támasztanak a javaslat támogatása kapcsán (ráadásul Finit felmentették a monacói lakáseladással kapcsolatos vádak alól), a parlamenti munka pedig az állandó hosszas egyeztetések miatt az utóbbi egy évben nagyon lelassult, a La Repubblica nevű baloldali lap értesülései szerint Berlusconi ismét a 2011 tavaszára előrehozott választások tervét fontolgatja.

Kitekintő
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó