Kordonok nélkül: hatalmas tömeg ünnepel a Kossuth téren
A legnépszerűbb program a nyitott Parlament volt, délben szinte az egész teret körülölelő, kígyózó sorok vártak a bejutásra.
2010. október 23. 15:00

A Kossuth téren, ahol péntek délután óta "ég a forradalom lángja", szombaton családi programokkal és koncertekkel emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulójára.

A kormány célja, hogy ne csupán protokolláris esemény, hanem a fiatalokhoz szóló valódi nemzeti ünnep legyen október 23-a - tudatta korábban Nagy Anna kormányszóvivő. A Kossuth térre ezért erre a napra családi programokat, játékokat, koncerteket szerveztek a megemlékezni vágyóknak.

A gyermekek számára szabadság, bátorság és hősiesség témában rajzversenyt hirdettek, szórakoztatásukra pedig felkérték a Kolompos és az Alma zenekart.

A Kossuth tér egyik pontján a Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió adásaiból szerkesztett, korabeli rádióműsort hallgathatták az érdeklődők.

A Film-sátorban a forradalomról szóló filmeket vetítettek, Az eltüsszentett birodalmat; az Eldorádót és a Szabadság, Szerelemet.

A Sport-sátorban a 1956-os melbourne-i olimpia hangulatát idézték, itt az egykori és mai olimpiai bajnokokkal és világrekorderekkel találkozhattak a látogatók, mások mellett Mohácsi Ferenc, és Vagyóczky Imre kajakozókkal.

Középiskolások és egyetemisták, illetve bárki, aki elég tudást érezett magában, interaktív ismeretterjesztő játékra nevezhetett be, amelyet "Azok a pesti srácok" címmel rendeztek meg.

Az egész napos programot a délután 5 órakor kezdődő Szabadság koncertek zárják. Ezen mások mellett fellép a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a BM Duna Művészegyüttes, és a Belmondo zenekar is.

InfoRádió
Címkék: