Ünnepségek október 23-án - A Kossuth téren Orbán beszél
Orbán Viktor délután negyed öttől tart ünnepi beszédet a Kossuth téren, ahol - hosszú évek után először - nem kordonok várják az emlékezőket.
2010. október 23. 12:57

A Kossuth Lajos téren délután négy órától Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke tart beszédet. Negyed öttől Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, majd ezt követően többek között a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, illetve a BM Duna Táncegyüttes is fellép.

Több párt is megemlékezik

A Jobbik október 23-án a Deák téren délután három órától ünnepel, itt többek között felszólal Balczó Zoltán és Morvai Krisztina. Az MDF és az LMP a pártok honlapja szerint semmilyen rendezvényt nem tart. A MIÉP az újpesti Ady Endre művelődési központban délután három órától tart megemlékezést. Az SZDSZ délután egy órától a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában „vár mindenkit, aki érti és szívében őrzi a forradalmat”.

A külföldi magyar intézetek, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében csaknem 25 országban tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából. A programokban neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek. Több országban az oktatási és kulturális szakdiplomatákkal, esetenként a magyar külképviseletekkel közösen szervezett fogadások keretében emlékeznek meg október 23-ról.

Ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth téren, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulóján.

A Fidesz az új köztemetőben koszorúzott

A párt nevében Rogán Antal, Jakab István és Iván László helyezte el az emlékezés virágait a 301-es parcellában, a központi emlékműnél, valamint Nagy Imre miniszterelnök és a névtelen áldozatok sírjánál.

Tarlós: 1956 forradalma nem tűrte az emberek megnyomorítását és lelki lerombolását

 Tarlós István a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületénél tartott szombati fővárosi megemlékezésen mintegy félezer emlékező előtt úgy fogalmazott, az erkölcs lehet felkiáltójelként magasra tartott zászló és piros vér a pesti utcán, de lehet építő, óvó, hazát és várost teremtő is.

A politikus szerint a budapestieknek különösen súlyos örökség és tehertétel adatott, ám ő arra vállalkozott, hogy új rendet és működőképesebb várost építsen, „igaz filozófia mellett”. Tarlós párhuzamot vonva az 54 évvel ezelőtti forradalom és a mai célok között, azt hangoztatta: egybetartozik 1956 öröksége és a jelen szorító és kényelmetlen feladatainak sokasága, ám, mint mondta, tudni és vállalni kell a dolgunkat ebben.

MTI
Címkék: